Európu čakajú ďalšie POVODNE. Slovensko čakajú daždivé dni

Európu čakajú ďalšie POVODNE. Slovensko čakajú daždivé dni
Peter Minárik

Do Európy mieri ďalšia vlna povodní, ktorá tentoraz prinesie problémy predovšetkým do oblasti Jadranu. Slovensko, ako aj strednú Európu čakajú daždivé dni, ktoré by povodne nemalo vyvolať. Nebezpečné počasie potrápi predovšetkým oblasti, ktoré neboli minulý mesiac postihnuté.

Minulý mesiac zažila naša oblasť bezprecedentné povodne, ktoré nasledovali po vlne veľmi suchého počasia. Intenzívne vlny zrážok spôsobilo teplé Stredozemné a Jadranské more, nad ktoré natiekla chladná vzduchová hmota, čím sa zvýšil odpar a v atmosfére sa tak nachádzalo obrovské množstvo vlhkosti, ktorá sa práve podpisovala pod neustály a výdatný dážď.

Teraz nás čaká obdobná situácia, no našťastie naše územie nebude primárne zasiahnuté, ako tomu bolo v prvej vlne. Teplé Stredozemné a Jadranské more však zapríčiní, že sa nad teplým morom sformujú ďalšie tlakové níže, ktoré prinesú do nášho regiónu vlny lejakov. Prvá vlna lejaku už postupuje cez Slovensko a nasledovať budú ďalšie vlny.

Prvá vlna lejakov vystrieda silnejšia vlna

Počasie na Slovensku aktuálne ovplyvňuje tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia nazvali DAGMAR a táto tlaková níž má aktuálne svoj stred nad Rakúskom. Okolo tlakovej níže už od rána postupuje cez naše územie vlna dažďa. Tá zatiaľ na západné Slovensko priniesla maximálne do 10 mm zrážok.

Ďalšia vlna zrážok sa však očakáva už čoskoro. Aktuálne totiž veľmi výdatne prší nad Chorvátskom a nad Slovinskom a toto zrážkové pole sa teraz bude dostávať smerom cez Maďarsko nad naše územie.

 

Dnes, vo večerných hodinách, po 18:00 očakávajte príchod ďalšieho dažďa od juhozápadu, ktorý prinesie výdatné zrážky predovšetkým do južných regiónov Slovenska.

V priebehu zajtrajšieho dňa sa počasie na našom území upokojí, ale v piatok, k nám dorazí ďalšia vlna zrážok od juhozápadu, ktorá prinesie výdatný dážď. Celkovo môže do piatkového večera spadnúť na našom území až 40 mm zrážok, čo poteší hubárov. Tieto zrážky nevyvolajú u nás povodne.

očakávané zrážky do piatkového večera
očakávané zrážky do piatkového večera, zdroj: iMeteo.sk
 

Povodne čakajú v oblasti Jadranu

Úplne iná, oveľa horšia situácia sa očakáva na západe Balkánu. Slovinsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Albánsko a Čierna Hora budú patriť k najviac zasiahnutým krajinám.

V oblasti Stredomoria a Jadranu totiž bude dochádzať k prehlbovaniu ďalších tlakových níží, ktoré prinesú výdatné zrážky s úhrnom až do 300 mm, čo vyvolá povodne.

očakávané celkové úhrny zrážok
očakávané celkové úhrny zrážok

Výstraha pred povodňami platí v mnohých krajinách západného Balkánu, kde okrem povodní hrozia aj zosuvy pôdy a to predovšetkým v kopcovitých oblastiach, kde sa môže premočiť terén.

Európu tak čaká ďalšia vlna povodní, ktorá Slovensko tentoraz minie, no aj u nás sa pripravte v nadchádzajúcich hodinách na poriadne upršané počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Zajtra
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd