Európu čaká príchod zimy. November bude chladný, objaví sa aj prvé sneženie

Európu čaká príchod zimy. November bude chladný, objaví sa aj prvé sneženie
Veronika Salayová

Poprední britskí meteorológovia spoločnosti MetDesk informujú, že november v Európe bude podľa ich vyhliadok chladný a zima je k nám bližšie, než si uvedomujeme. 

Európu podľa aktuálnych predpovedí čaká chladný november, pričom sneženie je oveľa bližšie, než si teraz uvedomujeme, informuje MetDesk, ktorý teraz predkladá svoje vyhliadky na nasledujúce mesiace. 

Matthew Dobson, popredný meteorológ z britskej meteorologickej spoločnosti MetDesk, informuje o skorom nástupe zimného počasia, pričom nasledujúci kalendárny mesiac prinesie do Európy výraznejšie ochladenie a aj prvé sneženie.

Ochladenie čaká aj Slovensko

Podľa Bena Davisa, ďalšieho významného meteorológa spoločnosti, sa očakáva, že od polovice do konca novembra bude chladnejšie počasie, ako je bežné, a prvé sneženie tejto sezóny sa objaví aj v stredných polohách v centrálnej časti kontinentálnej Európy. 

 

„V novembri je zvýšená hrozba chladných podmienok v strednej Európe,“ povedal Davis a dodal, že ochladenie sa bude týkať najmä druhej polovice novembra. Toto ochladenie sa týka aj Slovenska. 

Zvyšok zimy bude pravdepodobne miernejší, ale nie tak výnimočne teplý ako minulý rok, povedal Davis. Podľa predpovedí bude december „relatívne mierny“ s teplotami o 1 °C nad priemerom v severnej a strednej Európe. 

Zatiaľ sa očakávajú januárové teploty mierne nadnormálne, no predpoveď ostáva neistá. Existuje vysoká pravdepodobnosť mierneho, vlhkého a veterného počasia vo februári s teplotami 1,9 ° C nad normou. Náhle stratosférické oteplenie v januári však môže tento výhľad ľahko zmeniť. 

La Niña a polárny vír ešte zamiešajú karty

Aj keď stále existuje 25 %-ná šanca, že sa La Niña neuskutoční, mnohí meteorológovia sa prikláňajú k pravdepodobnejšiemu scenáru, že La Niña bude tento rok slabou udalosťou. Rovnakého názoru sú aj meteorológovia z MetDesk.

 

Karty zamieša aj slabší polárny vír. Riziko extrémnych poveternostných udalostí známych ako „náhle stratosférické otepľovanie“, ktoré môže viesť k studeným nárazom na severnej pologuli, je po celý čas zvýšené a nasledujúce týždne ukážu, ako sa bude polárny vír ďalej vyvíjať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd