Európu čaká búrlivý víkend. Príde níž BENEDIKT, ktorá ovplyvní počasie aj u nás

Peter Minárik

Slovensko aktuálne ovplyvňuje tlaková níž Andreas, no už teraz sa chystá ďalšia tlaková níž. Tá v nedeľu ovplyvní počasie aj na našom území a prinesie výraznejšie zrážky. Vyskytovať sa však budú aj búrky.

Od Francúzska až po Slovensko ovplyvňuje počasie tlaková níž Andreas, ktorá potrápila predovšetkým Taliansko a Rakúsko. Do týchto oblastí totiž priniesla desiatky milimetrov zrážok.

V Rakúsku, sa zosunul svah a zosuvy pôdy, či povodne sužujú aj Taliansko. Povodne trápia predovšetkým severné Taliansko, kde už v niektorých provinciách spadlo viac ako 150 mm zrážok.

Zároveň prúdi od severu chladnejší vzduch, ktorý sa prejavuje tým, že v Alpách klesá hranica sneženia. Tá sa v niektorých oblastiach znížila na úroveň okolo 1500 metrov. Vo vyšších polohách napadlo dokonca viac ako 50 cm snehu.

Výdatné zrážky, ktoré sa vyskytujú v širšej oblasti Álp aktuálne pozorujeme aj na vzostupe Dunaja. Dunaj v Bratislave má už viac ako 5 metrov, no keďže v Rakúsku už pršať prestalo, tak aktuálne začína Dunaj kulminovať.

Andreas práve teraz ovplyvňuje počasie aj na našom území. Prší najmä na juhozápade, kde už spadlo viac ako 10 mm zrážok. Zrážky by mali ustať v priebehu sobotňajšieho dopoludnia.

Do Európy mieri níž Benedikt

Sotva jedna tlaková níž odchádza, tak do Európy sa rúti ďalšia. Tentoraz dostala meno Benedikt a už v sobotu začne ovplyvňovať počasie na Balkáne.

Táto tlaková níž však pôjde o čosi východnejšie ako Andreas a výrazný dážď tak zasiahne predovšetkým oblasť Balkánu, kde by mohlo spadnúť aj viac ako 100 mm zrážok.

Okolo tejto tlakovej níže však bude do Európy prúdiť vlhší a teplejší vzduch, ktorý sa počas dňa bude labilizovať a v tomto vzduchu budú vznikať početné prehánky a búrky. Búrky sa počas soboty a nedele očakávajú od Francúzska až po naše územie. Nás však predovšetkým zasiahne dážď.

Pršať začne v nedeľu

Rozsiahle zrážkové pole súvisiace s touto tlakovou nížou by malo začať ovplyvňovať počasie na juhozápadnom Slovensku v nedeľu okolo poludnia. Počas nedeľňajšieho večera by sa malo postupne rozpršať na celom našom území.

Celý pondelok by mal byť na našom území upršaný a dážď prinesie priemerne od 10 do 20 mm zrážok. Naše územie teda čaká vlaha, no našťastie by dážď nemal spôsobovať problémy na našich riekach ako tomu je v Taliansku, či bude na Balkáne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd