Európu bičuje silný medikán: Vo Francúzsku spadlo už vyše 600 mm zrážok

Ema Bazhaykin

Južnú Európu sužuje silný medikán, ktorý prináša extrémny úhrn zrážok a spôsobuje povodne. Zo Španielska sa presúva cez Francúzsko, kde za sebou zanecháva hotovú spúšť. Prvé škody už pácha aj v Taliansku.

Prognózy sa, nanešťastie, naplnili a prvý medikán tohto roku je skutočne veľmi bohatý na zrážky. Po Španielsku dnes začal úradovať aj vo Francúzsku a následne sa presunie nad Taliansko, kde zotrvá najdlhšie.

Medikán, čiže stredomorský tropický cyklón, je oveľa silnejší než bežný cyklón a prináša silný vietor s intenzívnymi zrážkami.

Časť Francúzska dnes prakticky odrezal od sveta – z ulíc sa stali len rozvodnené rieky a záchranári musia evakuovať jedno mesto za druhým.

 

Medikán priniesol do Francúzska až 600 mm zrážok

Mimoriadne zlé počasie sužuje ďalší deň územie od Pyrenejského polostrova cez Francúzsku riviéru až po horské oblasti Central Massif v strednom Francúzsku. Behom 24 hodín tu spadol neuveriteľný úhrn zrážok.

V regióne Ardeche za posledných 24 hodín napršalo cez 600 mm zrážok (Croix de Bauzon), v Mayers 490 mm, v Barnase 430 mm. 

Rieka Ardeche sa už na viacerých miestach vyliala a s ňou aj niekoľko ďalších sekundárnych vodných tokov.

Miestne úrady neodporúčajú nikomu cestovať kvôli početným záplavám a mnohým uzavretým cestám. V trinástich regiónoch od Francúzskej riviéry až po Prímorské Alpy (Maritime Alps) zostávajú školy zatvorené do odvolania.

 

V Španielsku sa situácia nezlepšuje, Taliansko sa chystá na najhoršie

Medzitým sa podmienky zhoršujú aj v Pyrenejach a severovýchodnom Španielsku, pričom z juhu sa dvíhajú prehánky a búrky, ktoré sú prenášané intenzívnym južným prúdením.

Stredomorský tropický cyklón už začína robiť problémy aj na Sardínii, v Toskánsku a Ligúrii, kam prináša intenzívne zrážky, ktoré už teraz spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy.

Talianov čaká ešte horšie zosilnenie nepriaznivého počasia so silnými búrkami a prívalovými zrážkami vo veľkej časti krajiny. Úhrny zrážok sa budú na severe Talianska pohybovať až do 230 mm.

Akumulovaný úhrn zrážok
Akumulovaný úhrn zrážok, zdroj: iMeteo

Kritickým dňom bude sobota, kedy bude výdatne pršať na veľkej časti Talianska od severu po juh a hrozia už aj povodne. V nedeľu sa zlé počasie začne sústreďovať do južných oblastí, najmä medzi Kalábriou a Sicíliou, kde môže napršať viac ako 150 mm zrážok.

V týchto oblastiach bude pretrvávať zlé počasie aj v prvých dňoch budúceho týždňa a hrozia tu masívne záplavy. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd