Európsky superlvukán opäť dáva o sebe vedieť. Prebieha pod ním nový seizmický roj

Európsky superlvukán opäť dáva o sebe vedieť. Prebieha pod ním nový seizmický roj
Veronika Salayová

Európsky supervulkán Flegrejské polia opäť na seba strháva pozornosť talianskych vulkanológov. Od nočných hodín pod ním prebieha seizmický roj.

Vezuvské observatórium v piatok informovalo, že v oblasti supervulkánu Flegrejské polia nastal nový seizmický roj, ktorý začal vo štvrtok v nočných hodinách od 23:07 h.

Magistrát mesta Pozzuoli, ktoré sa nachádza pod kalderou supervulkánu, oznámil, že predbežne bolo zistených 25 zemetrasení s maximálnou magnitúdou do 2,0. 

Najsilnejšie zemetrasenie malo epicentrum v blízkosti okresu Ortodonico. Seizmometre ich zaznamenali o 03.41 h miestneho času v hĺbke 2,5 km.

Mestská správa, observatórium spolu s civilnou ochranou obce Pozzuoli pozorne sleduje vývoj prebiehajúcej seizmickej sekvencie a bude poskytovať následné aktualizácie, kým sa tento jav neukončí.

 

Supervulkán sa pomaly prebúdza

Výskum vedcov z Univerzity v Londýne ešte minulý rok odhalil, že sopka, ležiaca v blízkosti miliónového Neapolu, sa po viac ako 480 rokoch opäť prebúdza. Dobrou správou je, že sa to deje veľmi pomaly, čiže náhla erupcia nateraz nehrozí. Významnejší seizmický roj prebehol pod sopkou napríklad aj v auguste. 

V posledných týždňoch a mesiacoch sa opäť pomerne pravidelne objavujú malé zemetrasenia, čo naznačuje mierny pohyb magmy pod sopkou. 

Hoci nie sú zaznamenané zemetrasenia v oblasti silné, aj tie môžu oslabenú kôru zlomiť a došlo by k úniku sopečných plynov a vytekaniu lávy. To by však zrejme neviedlo v silnej až ničivej explózii. Nateraz tak dôvody na supererupciu nie sú opodstatnené, zhodujú sa vulkanológovia. 

Čo ak by k erupcii došlo?

Po celej planéte je rozmiestnených asi 20 supervulkánov, z ktorých najvýznamnejšie sú v Indonézii, na Novom Zélande, ale supervulkán Flagrejské polia máme aj v Európe a známy Yellowstone v USA. Sú to oblasti plné týchto kalder, z ktorých by mohli nastať supererupcie.

Vo všeobecnosti vybuchnú približne raz za 10 000 rokov, „a nie je dôvod veriť, že v budúcnosti nenastane supererupcia,“ povedal profesor Christopher Kilburn, vulkanológ z University College London (UCL).

Ak by sopečná erupcia supervulkánu predsa len nastala, dôsledky by boli katastrofické nielen pre Európu, ale pre celý svet. Do atmosféry by sa uvoľnilo toľko síry a toxických plynov, že by mohli zablokovať Slnko a Zem uvrhnúť do vulkanickej zimy pretrvávajúcej niekoľko rokov.

 

Popri erupcii by zároveň vznikli gigantické vlny tsunami s výškou presahujúcou až 33 metrov. Túto katastrofu je ťažké si predstaviť, no takýto hrozivý scenár zatiaľ nehrozí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd