Na Európu sa rúti veterná smršť. Prinesie nebezpečné počasie už tento víkend

Na Európu sa rúti veterná smršť. Prinesie nebezpečné počasie už tento víkend
Veronika Salayová

Západná Európa sa tento víkend pripravuje na úder nebezpečnej veternej smršte, ktorá prinesie vysoké vlny a silný vietor. Táto víchrica čiastočne ovplyvní počasie aj na Slovensku. Ako a kedy?

Severný Atlantik zažil tento mesiac niekoľko aktívnych víchric a ďalšie prichádzajú. V súčasnosti sa južne od Grónska otáča veľká oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá o pár hodín prinesie zatiaľ najsilnejšiu víchricu do Európy.

Príchod studeného vzduchu z Arktídy nad teplejšie moria spôsobí, že v piatok večer sa vyvinie potenciálne silná veterná smršť, ktorá cez víkend zaútočí na Írsko a Škótsko. Meteorologické služby Írska a Spojeného kráľovstva by to mohli označiť za prvú víchricu sezóny – víchricu Ashley, informuje Severe Weather Europe.

Poslednou výraznejšou búrkou, ktorá postihla Európu, bol ex-hurikán Kirk, pričom jeho zvyšky taktiež ovplyvnili počasie aj u nás. 

 

Bombogenéza a jet stream

V sobotu dopoludnia sa začne nad východným Atlantikom pomerne výrazne prehlbovať tlaková níž a dôjde k tzv. bombogenéze, čiže v našej meteorologickej terminológii k rapídnej cyklogenéze, charakterizovanej rýchlym poklesom tlaku.

pokles tlaku a vznik cyklogenézy
pokles tlaku a vznik cyklogenézy, zdroj: Windy/SWE

Všetko nasvedčuje tomu, že sa rozvinie prvá pomenovaná víchrica sezóny, ktorá by mala dostať názov Ashley. S vysokým tlakom nad kontinentálnou Európou a hlbokou nížou nad Atlantikom sa okrem toho vyskytne aj výrazný jet stream.

Pre lety prichádzajúce zo Spojených štátov do Európy je to dobrá správa, pretože lietadlá využijú tieto silné horné vetry a trvanie letu tak bude oveľa kratšie ako tie lety, ktoré pôjdu opačným smerom.

 

Do Európy mieri veterná smršť

Táto rozsiahla tlaková níž prinesie na Britské ostrovy veľmi nepriaznivé počasie, predovšetkým silný nárazový vietor, ktorý bude dosahovať rýchlosť vyše 120 km/h.  Nebezpečný vietor udrie na západnom pobreží Írska a Škótska, avšak veľmi silný vietor sa však očakáva na celých Britských ostrovoch.

Vietor následne postúpi nad kontinentálnu Európu a zosilnie aj na pobreží Francúzska, Nemecka a Dánska. Vietor zosilnie aj v našej oblasti, no na Slovensku sa väčšie problémy v dôsledku veterného počasia neočakávajú. 

Vietor, ktorý bude fúkať v nedeľu nad Slovenskom, bude dosahovať nárazy okolo 70 km/h.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd