Európa v zajatí horúčav. Čaká nás mimoriadne ťažké leto

Zuzana Macháčová

Južnú Európu sužujú horúčavy. V Španielsku teplomery v nedeľu ukazovali až +40 °C. Na jún je nezvyčajne horúco aj v iných krajinách vrátane Grécka, Bulharska a dokonca aj Veľkej Británie.

Na Slovensku je príchod ďalších horúčav otázkou niekoľkých dní, no v mnohých európskych krajinách horúčavy dorazili už dávnejšie a nemienia ustupovať.

Podľa predpovede maximálnych teplôt pre Európu sa vo štvrtok v Berlíne vyšplhá teplota na +31 °C. Deň bude ešte teplejší v Madride či Aténach, a to +36 °C, podobné teploty sa objavia aj v Marseille a Paríži.

Teplota dosahovala až +40 °C 

Horúčavy v Španielsku neustupujú. V nedeľu teplomery v Cordobe občas dosahovali až +40 °C, čo prinútilo národnú meteorologickú agentúru AEMET vydať varovanie pred horúčavami.

 

 

Výstrahy mali zostať v platnosti do pondelka večera, no podľa predpovedí majú teploty na väčšine územia krajiny stúpať nad +30 °C minimálne do polovice týždňa.

Kvôli čoraz častejším a dlhotrvajúcim horúčavám sa v staniciach metra v Madride inštalujú chladiace jednotky. Cieľom iniciatívy je zlepšiť komfort čakajúcich na vlak.

Prezidentka regiónu Madrid, Isabel Diaz Ayuso, uviedla, že doteraz boli uvedené na trh štyri zariadenia. Projekt sa bude týkať centrálnych staníc, ktoré počas prázdnin využíva najviac ľudí.

Grécko čaká ťažké leto

Záchranná služba v pondelok našla telo šiesteho zahraničného turistu, ktorý zomrel počas cesty pravdepodobne v dôsledku horúčav.

V pondelok teplomery na Kréte, kde k tragédii došlo, ukazovali hodnoty až +31 °C. V kontinentálnej časti krajiny bolo ešte teplejšie, pri Aténach teplota vystúpila na +38 °C.

„Všetky vedecké dôkazy potvrdzujú, že pred nami je mimoriadne ťažké leto,“ povedal hovorca jednej z vládnych agentúr, citovaný portálom Greek Reporter.

Teplo prispelo k zvýšenému riziku požiaru. V piatok sa na ostrove Hydra objavili plamene. Podľa služieb požiar založil ohňostroj odpálený z neďalekej jachty. Požiar sa podarilo uhasiť aj na Peloponézskom polostrove, kde minulý týždeň pri hasení požiaru zahynul jeden z dobrovoľných hasičov.

Nezvyčajná vlna horúčav v Bulharsku a na ostrovoch

Horúčavy sa týkajú aj iných častí Európy. V Bulharsku meteorologická služba BNR varovala pred nebezpečne vysokými teplotami takmer v celej krajine - cez víkend presiahla teplota takmer v celej krajine okrem pobrežia +33 °C.

 


 V pondelok platili výstrahy pred horúčavami najmä pre južné a stredné regióny. Horúčavy, ktoré sú na jún nezvyčajné, pretrvávajú už asi týždeň a meteorológovia avizujú, že potrvajú ešte minimálne pár dní.

Pripravujú sa aj Britské ostrovy. Met Office oznámil, že v juhovýchodnom Anglicku od pondelka do stredy stúpne teplota maximálne na + 28 až +29 °C, čo je veľa na britský jún, kedy sa hodnoty zvyčajne pohybujú okolo +20 °C. Vysoké teploty sa niekoľko dní očakávajú aj v zvyšnej časti Anglicka, a to od +25 °C do +27 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Zajtra
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Amália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd