Ešte to neskončí. Tieto oblasti DNES čaká vlna nebezpečných búrok a bude ešte horšie

Ešte to neskončí. Tieto oblasti DNES čaká vlna nebezpečných búrok a bude ešte horšie
Peter Minárik

Dnes nás čaká pätnásty deň búrok a ak si myslíte, že to už čoskoro skončí, tak nemáme pre vás dobré správy. Počasie totiž chystá ďalšie zhoršenie, ktoré dorazí už zajtra.

Dnes sú to dva týždne, čo odštartovala séria veľmi búrlivého počasia. Búrky sa vyskytujú prakticky každý jeden deň. Jeden deň sú menej výrazné, ako napríklad včera, a druhý deň sú zasa výrazné a páchajú škody. Čo prinesú dnešné búrky síce nevieme presne určiť, no vieme, aká bude situácia a očakávaný vývoj dnes na našom území.

Aj v priebehu dnešného dňa počítajte s tým, že bude prevládať teplé a pokojné počasie, no v priebehu dňa sa začne predovšetkým v horských oblastiach tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne sformujú prehánky a búrky.

Prehánky a búrky dnes hrozia predovšetkým ma strednom a postupne aj na západe východného Slovenska. Pôjde o stacionárne búrky, ktoré budú opäť viazané na orografiu a môžu tak priniesť nebezpečné prívalové zrážky, ktoré by mohli spôsobiť lokálne zatopenie.

 

 

 

Dnes nás však čaká len slabý odvar toho, čo budeme na našom území zaznamenávať od zajtra. Slovensko zasiahnu silné búrky a lejaky, ktoré prinesú desiatky milimetrov zrážok a naši susedia čakajú dokonca až povodne.

Povodne prinesie tlaková níž

Nad severným Talianskom sa bude nadchádzajúce hodiny prehlbovať tlaková níž, ktorá následne začne postupovať cez Alpy smerom k severu. Táto tlaková níž prinesie predovšetkým do Nemecka, západného Rakúska a Česka veľmi výdatné zrážky, ktoré môžu rozvodniť aj miestne toky.

Najskôr by mali doraziť búrky, ktoré postupne prejdú do výrazného dažďa. Pršať by v rámci jednotlivých vĺn malo až do nedele a spadnúť môžu desiatky milimetrov zrážok, na severných návetriach Álp môže spadnúť dokonca viac ako 100 mm.

 

Naše územie takto výdatný dážď nečaká, no výraznejšie zrážky a búrky zasiahnu aj nás.

Už zajtra ráno príde vlna búrok

Nasledujúca noc bude na našom území ešte pokojná, no už v ranných hodinách začne od západu postupovať studený front, ktorý prinesie najskôr vlnu búrok. Tie sa už zajtra ráno a dopoludnia môžu vyskytovať najmä na západnom a postupne aj na strednom Slovensku. V priebehu dňa sa budú rozširovať smerom na východ.

Búrky by nemali na našom území tak skoro skončiť. Studený front by sa mal nad nami vlniť a len veľmi pomaly rozpadať. Vytvárať sa tak budú aj počas víkendu výrazné vlny búrok a dažďa, ktoré do konca víkendu prinesú na Slovensko desiatky milimetrov zrážok.

očakávané celkové úhrny zrážok do nedele
očakávané celkové úhrny zrážok do nedele

Studený front prinesie aj ochladenie, ktoré zníži teploty poriadne nadol. Ak teda plánujete ešte vonkajšie aktivity, tak len dnes. 

Máme pred sebou prakticky posledný pokojný a letný deň. Už od zajtra sa počasie výrazne pokazí a nebude to len o zrážkach, ale aj búrkach. Predpoveď búrok pre jednotlivé okresy si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd