ESA vypustila meteorologickú družicu novej generácie. Spresní predpoveď počasia

Dominik Cenkner

Európska vesmírna agentúra (ESA) vypustila do vesmíru meteorologickú družicu novej generácie MTG-I1. Agentúra tvrdí, že sa tým začala nová éra predpovedania počasia.

Družica je súčasťou systému troch satelitov, ktorý bude poskytovať presnejšie a rýchlejšie údaje. Jeho súčasťou je aj prístroj na detekciu bleskov, ktorý by mal pomôcť lepšie predpovedať výskyt nebezpečných búrok.

Na obežnú dráhu bol vypustený prvý z dvoch satelitov MTG-I (The Meteosat Third Generation Imager), ktorý má priniesť revolúciu v krátkodobej predpovedi počasia v Európe. Ide o prvú generáciu satelitov, ktoré významne pomáhajú pri včasnom zisťovaní a predpovedaní rýchlo sa formujúcich silných búrok a pri predpovedaní počasia a pozorovaní klímy vo všeobecnosti.

Druhý satelit, ktorý bude vypustený je podobný tomu prvému. Ide o generáciu Imager.

Podľa ESA je vypustenie satelitu výsledkom dlhodobého partnerstva medzi ESA a EUMETSAT (Európska organizácia pre výskum meteorologickými satelitmi). „Táto tretia generácia meteorologických satelitov nielenže zabezpečí kontinuitu údajov o predpovedi počasia z geostacionárnej obežnej dráhy počas nasledujúcich dvoch desaťročí, ale umožní aj výrazné rozšírenie súčasných možností zobrazovania v takmer reálnom čase a zobrazovania bleskov, čo je nová schopnosť európskych meteorologických satelitov,“ uviedla ESA.

Prvé zábery dostaneme čoskoro

Družicu vyniesla z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane v Južnej Amerike raketa Ariane 5 v utorok o 21:30 SEČ. Podľa ESA sa družica oddelila od rakety 34 minút po štarte a pozemné stredisko Malindi v Keni dostalo signál od MTG-I1, že je v poriadku.

Počas niekoľkých prvých obehov okolo Zeme pozemný tím rozmiestnil solárne panely družice a otočil ich smerom k Slnku. Potom sa pomocou série zážihov hlavného motora presunie z pôvodnej geostacionárnej dráhy, ktorá je vysoko eliptická, na svoju konečnú dráhu. Tento proces by mal trvať približne päť dní.

Než však bude družica plne funkčná, bude to ešte nejaký čas trvať. Zariadenie pravdepodobne pošle svoj prvý obrázok na jar, ale meteorológovia budú mať prvé prevádzkové údaje až o trištvrte roka, teda až o 11 mesiacov. 

MTG-I1 bol vypustený do vesmíru spolu s telekomunikačnými satelitmi Galaxy 35 a Galaxy 36 spoločnosti Intelsat. Spolu vážili takmer jedenásť ton, čím vytvorili takmer hmotnostný rekord pre náklad vynesený raketou Ariane 5 na geostacionárnu prechodovú dráhu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd