Erupcia na Islande a poplach v Grindavíku. Mesto by sa mohlo zrútiť

Erupcia na Islande a poplach v Grindavíku. Mesto by sa mohlo zrútiť
Veronika Sádovská

Terén pod Grindavíkom, malým rybárskym mestom na islandskom polostrove Reykjanes, je po erupcii sopky 14. januára plný toľkých trhlín, že by sa mohla zrútiť, varoval Islandský meteorologický úrad (IMO).

Erupcia v islandskom meste Grindavík nepovedala posledné slovo. Kolaps terénu môže nastať v oblasti, ktorá je už teraz veľmi nestabilná, uvádza sa vo vyhlásení IMO.

Trhliny v Grindavíku

Trhliny, ktoré sa otvorili na Islande, severne od Grindavíku, spôsobili, že lávové prúdy pretekali mestom počas sopečnej erupcie, ktorá sa odvtedy už skončila.

Celkové hodnotenie rizika pre Grindavík bolo neskôr na mape nebezpečenstva znížené z vysokej (červenej) na značnú (oranžovú), ale nové riziká sa teraz črtajú nad mestom alebo v tomto prípade pod ním.

„Je potrebné poznamenať, že hoci sa celkové hodnotenie rizika pre Grindavík znížilo o jeden bod, riziko spojené s trhlinami je stále hodnotené ako veľmi vysoké," zdôraznili zástupcovia IMO.

Pohyby trhlín sú teraz menej pravdepodobné, keď erupcia ustúpila, dodali odborníci, ktorí teraz posudzujú riziko zväčšenia nových alebo už vytvorených trhlín.

„Údaje GPS ukazujú, že v Grindavíku bol v posledných dňoch zaznamenaný veľmi malý pohyb, a preto sa odhaduje, že riziko je nižšie ako predtým," vysvetlila IMO.

Pravdepodobná nová erupcia

„Oblasť bola reaktivovaná," povedala Carmen Solana, docentka vulkanológie a komunikácie rizík na University of Portsmouth vo Veľkej Británii.

Zatiaľ čo iní odborníci si nie sú úplne istí, či dôjde k ďalšej erupcii, Solana povedala, že súčasné podmienky naznačujú, že je to pravdepodobné: „Skutočnosť, že zem nevyfúkla tak, ako by mala, vzhľadom na objemy magmy, ktoré sa objavili, spôsobuje to, že ďalšia erupcia je viac pravdepodobnejšia a na povrch môže vystúpiť ešte viac magmy."

Ďalšie trhliny alebo rozšírenie už tých existujúcich môže úplne ochromiť alebo zničiť mesto Grindavík. Scenárom, ktorý načrtla docentka Solana, sa začali zaoberať aj ďalší vulkanológovia. Je teda pravdepodobné, že o islanskom Grindavíku ešte budeme počuť.

Nedávno mesto znova evakuovali

Erupcia, ktorá nastala v novembri tak nepovedala posledné slovo. Naposledy sa pripomenula len pred dvoma týždňami, keď znova museli mesto evakuovať. Nastala ďalšia erupcia, pri ktorej existovalo veľké riziko, že magma zasiahne Grindavík. Teraz je pravdepodobné, že ho úplne zdevastuje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd