ENERGETICKÁ KALAMITA na strednom Slovensku. Tisícky ľudí sú stále bez prúdu

ENERGETICKÁ KALAMITA na strednom Slovensku. Tisícky ľudí sú stále bez prúdu
Veronika Salayová

Na strednom Slovensku nastala po včerajšom prechode búrkového komplexu energetické kalamita v dôsledku popadaných stromov na elektrické vedenia. Aj dnes sú bez prúdu tisícky domácností. 

Večerné a nočné búrky v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji spôsobili energetickú kalamitu, informoval hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš pre TASR.

Počas večera a noci zasiahli výpadky elektriny viac ako 30 000 odberných miest. Aktuálne je bez elektriny ešte viac ako 11 000 odberných miest, uvádzajú energetici pre slovenskú agentúru.

Energetická kalamita na Slovensku

Dôvodom pribúdajúcich porúch na elektrických vedeniach vysokého a nízkeho napätia boli najmä stromy a konáre popadané na vodiče, poškodené izolátory a pretrhané vodiče. 

 

„Vďaka riadeniu dispečerov a nasadeniu pohotovostných pracovníkov sa počas noci podarilo počet zasiahnutých odberateľov znížiť. Energetici riešia poruchy na 30 vedeniach vysokého napätia, ktoré vyradili z prevádzky viac ako 250 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia potrebujú opraviť približne 70 porúch,“ uviedol Gejdoš pre TASR.

Doplnil, že najviac zasiahnutými okresmi sú Považská Bystrica, Ilava, Bytča, Čadca, Prievidza a Rimavská Sobota

„Na niektorých miestach už elektrikári intenzívne pracujú na obnovení dodávky elektriny, ale v niektorých ťažšie prístupných lokalitách ešte len vyhľadávajú poškodené časti vedení. Dĺžka opráv bude závisieť od prístupnosti poruchových miest a náročnosti opráv. Predpokladáme, že v priebehu najbližších hodín sa podarí obnoviť dodávku prúdu pre väčšinu zasiahnutých domácností,“ dodal na záver hovorca SSD pre slovenskú agentúru.

 

Od búrok si neoddýchneme ani dnes

Búrky čakajte aj dnes. V druhej časti popoludnia a podvečer by malo nad stredným Slovenskom dochádzať k výraznej tvorbe búrok, ktoré vo forme búrkového systému vo večerných hodinách postúpia smerom k východu.

Aj dnes nás teda čaká najskôr horúci deň, po ktorom prídu búrky. Dnes však tie najnebezpečnejšie búrky hrozia vo východnej polovici Slovenska, no vylúčené nie sú ani lokálne na západe. Buďte preto obozretní a silu búrok nepodceňujte! 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd