Elon Musk o dobytí Marsu: Prezradil harmonogram

Elon Musk o dobytí Marsu: Prezradil harmonogram
Dominik Cenkner

O dobytí Marsu sa hovorí už niekoľko desaťročí. Najnovšie harmonogram toho, ako by to mohlo vyzerať prezradil Elon Musk.

SpaceX chce do dvoch rokov vyslať na Mars päť vesmírnych lodí Starship bez posádky, oznámil majiteľ spoločnosti Elon Musk. Ak všetko pôjde podľa plánu, budú nasledovať misie s posádkou.

Musk oznámil plány misie v nedeľu na platforme X. Už začiatkom tohto mesiaca oznámil, že prvá kozmická loď k Červenej planéte odštartuje o dva roky.

Stane sa tak „keď sa otvorí ďalšie okno na presun zo Zeme na Mars,“ píše Musk vo svojom príspevku.

 

Harmonogram dobytia Marsu

Šéf SpaceX naznačil, že termín prvej pilotovanej misie na štvrtú planétu slnečnej sústavy bude závisieť od úspechu bezpilotných letov. Očakáva sa, že misie s astronautmi sa uskutočnia do štyroch rokov.

Ak sa vyskytnú problémy, pilotované misie sa odložia o ďalšie dva roky. Všetko tak ukáže už najbližší čas.

„Základnou existenčnou otázkou je, či sa ľudstvo stane udržateľne multiplanetárnym skôr, než sa na Zemi stane niečo, čo tomu zabráni, napríklad jadrová vojna, supervírus alebo populačný kolaps, ktorý oslabí civilizáciu do takej miery, že stratí schopnosť vysielať zásobovacie lode na Mars,“ uvažuje Musk. 

Začiatkom roka 2024 Elon Musk oznámil, že prvá bezpilotná kozmická loď pristane na Marse do piatich rokov. Prví ľudia na planétu dorazia do siedmich rokov.

 

V júni sa z vesmíru vrátila raketa Starship, ktorá na štvrtý pokus úspešne pristála v Indickom oceáne. Úspešne tak absolvovala skúšobný let okolo Zeme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 7 °C
Ľuboš
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Prehánky
23 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Prehánky
20 °C / 6 °C
Cyprián
Sobota
Dážď
18 °C / 3 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd