Ekologická katastrofa: Najväčšie mokrade sveta V PLAMEŇOCH, zvieratá umierajú po tisíckach

Ema Bazhaykin

Najväčšie mokraďové územie na Zemi, Pantanal v Južnej Amerike, je v plameňoch. Zvieratá umierajú po tisíckach, nemocnice sú preplnené pacientmi s ochoreniami dýchacích ciest.

Pantal, najväčšie mokraďové územie na svete, ktoré je sústredné v strednej Brazílii, je opäť v plameňoch a pre veľké suchá sa požiare nedarí uhasiť. O život už prišli tisícky zvierat, ochranári hovoria o ekologickej katastrofe.

V prvej polovici roka vzrástla plocha požiarov v Pantanale o 1 500 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka – a už prekročila úroveň roku 2020, ktorý sa nazýval „rokom plameňa“.

Tento rok už zhorelo viac ako 760-tisíc hektárov mokradí, čo je asi päť percent z celej plochy močiara, ktorý sa nachádza najmä v Brazílii. 

 

Jedinečný ekosystém v ohrození

Pantanal je jedinečný ekosystém, v ktorom žije viac ako dvetisíc druhov rastlín a viac ako desaťtisíc živočíšnych druhov vrátane ohrozených vydier obrovských, zraniteľných jeleňov močiarnych či ary hyacintovej.

Dobrovoľníci tvrdia, že len za posledný týždeň videli stovky a stovky mŕtvych zvierat. „Plazy, hady, žaby – všetky zvieratá, ktoré nevedia utekať – nemajú šancu,“ hovorí jeden z dobrovoľníkov zachraňujúcich zvieratá pred požiarom. Opice sa dusia dymom, jaguáre ošetrujú s ťažkými popáleninami.

Miestne nemocnice sú preplnené pacientmi s ochoreniami dýchacích ciest – najviac sú dymom postihnuté deti do päť rokov a seniori. Úrady sa snažia požiar uhasiť, ale vietor ho opäť rozdúchava.

 

Pre veľké suchá sa požiare nedarí uhasiť

Počas letného obdobia dažďov je Pantanal nasýtený vodou, v zime zas vysychá. Klimatická kríza však túto sezónnosť narušila. V močiari tento rok spadlo málo zrážok a požiare začali o mesiac skôr. Od roku 1985 stratil Pantanal už 68 % svojej plochy.

Odborníci sa obávajú, že rok 2024 bude najničivejší za posledné desaťročia. „Pantanal je stále suchší. Kedysi bol zaplavený šesť mesiacov, ale teraz je zaplavený len dva alebo tri,“ hovorí Gustavo Figueiroa, biológ z SOS Pantanal.

Väčšinu požiarov v močiari spôsobujú ľudia. Viac ako 90 % Pantanalu je v súkromnom vlastníctve – a majitelia naďalej podpaľujú suchú vegetáciu, aby vyčistili pôdu pre dobytok. Toto robia už po stáročia. Zatiaľ čo predtým však boli požiare zadržiavané vodou nahromadenou v močiari, teraz už požiaru nič nebráni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd