Dym z kanadských požiarov dorazil do Európy. „Usadil“ sa v Alpách, kde bránil krásnym výhľadom

Dym z kanadských požiarov dorazil do Európy. „Usadil“ sa v Alpách, kde bránil krásnym výhľadom
Veronika Salayová

Turisti v Alpách cez víkend márne hľadali nádherné výhľady. V závislosti od nadmorskej výšky bola viditeľnosť na horách od 10 do maximálne 30 km. Vinníkom však tentoraz nebol saharský prach, ale dym z lesných požiarov z ďalekej Kanady. 

Častice dymu z ničivých lesných požiarov v Kanade sa minulý týždeň dostali cez Atlantik a zamierili si to priamo do alpského regiónu.

Tento dym spolu s malými časticami precestovali niekoľko tisíc kilometrov naprieč oceánom, keď cez víkend dorazili do Álp, kde zakotvili.

Práve tu bol dym vo vyššej nadmorskej výške najbadateľnejší a výrazne bránil turistom kochať sa krásnymi horskými výhľadmi. 

Vinník tentoraz nebol z Afriky

Vrstva s najvyššou koncentráciou dymu z Kanady bola v nedeľu v Alpách v nadmorskej výške okolo 2 000 m n. m. v závislosti od regiónu a bolo ho v atmosfére dostatok, čo bolo evidentné hneď. 

Foto: Wetteronline
Foto: Wetteronline

Na prvý pohľad sa mohlo zdať, že vinníkom zlej dohľadnosti je saharský prach, no tentoraz to bol dym z ďalekého kontinentu. 

Dymu postupne ubúda

Aj na začiatku týždňa je viditeľnosť v Alpách stále obmedzená, no už nie je taká výrazná ako práve cez víkend. 

V noci z utorka na stredu sa však dostane do alpského regiónu studený front, ktorý „vyplaví“ častice dymu z atmosféry a následne zabezpečí vzduch s dobrou dohľadnosťou.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd