WMO: Dýchame znečistený vzduch a točíme sa v začarovanom kruhu. Je vôbec cesta von?

WMO: Dýchame znečistený vzduch a točíme sa v začarovanom kruhu. Je vôbec cesta von?
Veronika Salayová

Svetová meteorologická organizácia (WMO) pripravila výročnú správu, v ktorej analyzuje stav klímy a kvality ovzdušia na našej planéte. Vedci upozorňujú na mechanizmus začarovaného kruhu klimatických zmien, lesných požiarov a znečistenia ovzdušia.

Podľa novej štúdie WMO vedie znečistenie ovzdušia k viac ako 4,5 miliónom predčasných úmrtí ročne a tiež spôsobuje vysoké ekonomické a environmentálne náklady.

Autori publikácie upozorňujú hlavne na začarovaný kruh klimatických zmien, lesných požiarov a znečistenia ovzdušia. Tieto faktory majú čoraz negatívny vplyv na ľudské zdravie, ekosystémy aj samotné poľnohospodárstvo.

Ako funguje tento začarovaný kruh?

Vedci tvrdia, že koncentrácia rozptýleného prachu vo vzduchu môže v silne znečistených oblastiach znížiť výnosy plodín až o 15 %. Prach znižuje množstvo slnečného žiarenia dopadajúceho na povrch listov a fyzicky blokuje prieduchy listov, ktoré regulujú výmenu vodnej pary a oxidu uhličitého s atmosférou.

 

Častice môžu znížiť produktivitu plodín v oblastiach, kde je maximalizácia výnosov plodín rozhodujúca pre výživu obyvateľstva.

Samotné poľnohospodárstvo – upozornili autori správy – výrazne prispieva k znečisťovaniu ovzdušia, vrátane spaľovaním strniska, používaním hnojív a pesticídov, ako aj určitými spôsobmi hospodárenia a zberu.

Časté a rozsiahle požiare v dôsledku horúčav

Autori správy zároveň upozornili aj na minuloročné požiare na oboch pologuliach Zeme. Medzi mnohé príčiny lesných požiarov patrí zmena klímy, ktorá zvyšuje frekvenciu a intenzitu vĺn horúčav a predlžuje sucho.

V dôsledku toho sa zvyšuje riziko šírenia lesných požiarov, čo následne výrazne ovplyvňuje kvalitu ovzdušia.

Dym z lesných požiarov obsahuje škodlivú zmes chemikálií, ktorá ovplyvňuje nielen kvalitu ovzdušia a zdravie, ale ničí aj rastliny, ekosystémy, úrodu, a vedie k vyšším emisiám oxidu uhličitého, čím sa zvyšuje množstvo skleníkových plynov v atmosfére, uvádza WMO.

 

Ako sa zo začarovaného kruhu dostať? Odborníci varujú, že ak nedôjde k veľkým zmenám a reformám, tak cesta von nie je a problém sa bude len prehlbovať a kvalita ovzdušia sa bude na celom svete len zhoršovať. Ruka v ruke sa tým bude zhoršovať aj zdravie obyvateľstva na našej planéte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd