Dve európske krajiny menia hranice kvôli topiacim sa ľadovcom

Dve európske krajiny menia hranice kvôli topiacim sa ľadovcom
Ema Bazhaykin

Švajčiarsko a Taliansko sú blízko k dohode, ktorá zmení hranice medzi týmito krajinami. Dôvodom sú klimatické zmeny spôsobujúce topenie ľadovca v Penninských Alpách.

V minulosti bola veľká časť hraníc medzi Švajčiarskom a Talianskom vymedzená hrebeňmi ľadovcov a vrstvami večného snehu.

V dôsledku klimatických zmien sa však prirodzená bariéra rozdeľujúca tieto dve krajiny začala meniť a posúvať. To vyústilo okrem iného aj do sporu o územie vrcholu Matterhorn v Penninských Alpách.

Preto sa švajčiarske a talianske úrady rozhodli podpísať dokument, ktorý nanovo definuje existujúcu hranicu. Zmeny sa budú týkať oblastí okolo jedného z najvyšších vrchov v Európe.

 

Ako budú vyzerať nové hranice?

Prvá dohoda o vytvorení novej hranice medzi Švajčiarskom a Talianskom bola uzavretá v roku 2023. Minulý piatok vláda v Zürichu podpísala záverečný dokument, ktorý teraz čaká na schválenie Rímom.

Zmeny sa budú týkať oblastí v blízkosti Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel a Gobba di Rollin v okolí Matterhornu. Podľa americkej agentúry Bloomberg sa náprava dotkla aj známeho lyžiarskeho strediska Zermatt.

Zavedené zmeny sú diktované nielen ekonomickými záujmami, ale majú tiež pomôcť určiť zodpovednosť za údržbu konkrétnych prírodných oblastí.

 

Ľadovce miznú pred očami

Údaje švajčiarskej siete pre monitorovanie ľadovcov (GLAMOS), ktorá monitoruje 176 z 1400 ľadovcov v tejto krajine, ukazujú, že v roku 2023 sa ich plocha zmenšila o štyri percentá.

To je takmer rovnako ako v tomto najhoršom roku 2022, keď sa plocha ľadovcov znížila o šesť percent.

Podľa odborníkov sa tento proces v najbližších rokoch zrýchli. Na niektorých ľadovcoch sa výskum pre nedostatok ľadu zastavil.

Talianski vedci zase predpovedajú, že symbol Dolomitov – ľadovec Marmolada – sa môže do roku 2040 úplne roztopiť v dôsledku stúpajúcich priemerných teplôt.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Zajtra
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd