Dnes nastáva LETNÝ SLNOVRAT a čaká nás aj „jahodový“ spln. Bude mať Mesiac ružový nádych?

Dnes nastáva LETNÝ SLNOVRAT a čaká nás aj „jahodový“ spln. Bude mať Mesiac ružový nádych?
Zuzana Macháčová

Už dnes nastáva letný slnovrat, ktorý sa vyznačuje najdlhším dňom v roku na severnej pologuli. Týmto dátumom sa oficiálne začína astronomické leto. Tešiť sa môžeme aj na jahodový mesiac. Kedy ho uvidíme?

Kým meteorologické leto začalo 1. júna, astronomické leto oficiálne začína už dnes večer. Letný slnovrat teda nastane 20. júna na celej severnej pologuli vo štvrtok presne o 22.50 h stredoeurópskeho letného času (SELČ). 

Podľa záznamov ide o najskorší začiatok leta od roku 1796, keď napríklad v Bratislave nastal letný slnovrat o 19.39 h miestneho času.

Severný pól Zeme je v tento okamih maximálne naklonený k Slnku, ktorého svit dopadá kolmo na obratník Raka. Je to prvý deň leta na severnej pologuli a prvý deň zimy na južnej pologuli. Čím ideme severnejšie od rovníka, tým je čas slnečného svitu dlhší, na južnej pologuli je to naopak.

V Košiciach nastane vo štvrtok východ slnka o 4.31 h a západ o 20.41 h, a dĺžka dňa tu predstavuje 16 hodín, 9 minút a 32 sekúnd. V Žiline napríklad s východom slnka o 4.39 h a západom o 20.53 h dosiahne dĺžka dňa až 16 hodín, 14 minút a 24 sekúnd.

 

Za severnou polárnou kružnicou nastáva jav, ktorý sa nazýva polárny deň – slnko tu vôbec nezapadá. Presne na severnej polárnej kružnici nastáva polárny deň len raz do roka, a to v čase letného slnovratu.

Dni sa začnú skracovať

Letný slnovrat mal vždy silný kultúrny a symbolický dopad na mnohé civilizácie. Napríklad znamenal začiatok letnej sezóny a oslavu plodnosti a rastu.

Od letného slnovratu sa dni začínajú postupne skracovať, ale spočiatku len veľmi nenápadne, doslova po sekundách a minútach – napríklad v Bratislave budú dni dlhšie než 16 hodín trvať až do 30. júna.

Jahodový spln bude naozaj ružový?

Krátko nato, 22. júna o 03:07 h, nastane „jahodový“ spln. Pozorovať ho vo svojej kráse môžeme už v noci zo soboty na nedeľu, kedy bude na oblohe žiariť najviac. 

Júnový spln má však viacero pomenovaní. Jedným z nich je podľa keltských kmeňov prívlastok „ružový“, avšak o niečo známejšie je pomenovanie „jahodový“ spln. Takto ho nazývali indiánske kmene s odkazom na skutočnosť, že jún bol obdobím zberu jahôd. 

 

Takže pokiaľ vás zaujíma, či bude mať Mesiac cez víkend ružový nádych, tak vás musíme sklamať − ružovú farbu Mesiaca neočakávajte.

Dve udalosti naraz

Každých približne 20 rokov sa jahodový mesiac stretne naraz s letným slnovratom, čím vzniká mimoriadne vzácna a fascinujúca astronomická udalosť.

Tento rok, aj keď sa tieto dva úkazy nevyskytnú presne v ten istý deň, ich časová blízkosť spôsobí, že toto obdobie na konci júna bude pre pozorovateľov oblohy obzvlášť zaujímavé. Spln bude podľa NASA viditeľný približne 3 dni, od štvrtka večera do nedele rána, čo poskytuje množstvo príležitostí na obdivovanie tohto prírodného úkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd