Dusno spôsobuje početné búrky. Hrozia prívalové povodne

Peter Minárik

Nad našou oblasťou sa nachádza teplý a vlhký vzduch, ktorý sa prehrieva, čím sa labilizuje a v tomto labilnom vzduchu sa tvoria početné búrky, ktoré máme hneď na mnohých miestach. Na rozdiel od včerajších búrok sú však dnešné slabšie, no to neznamená, že nebudú nebezpečné.

Nad Balkánom sa nachádza tlaková níž, okolo ktorej sa do našej oblasti dostáva teplý, no zároveň vlhký vzduch. Takáto vzduchová hmota, ak sa počas dňa ohrieva, tak sa stáva vysokoenergickou.

To sa aj aktuálne deje na našom území. Hodnoty instability CAPE sa dostávajú lokálne cez 1500 J/Kg a v takto labilnom vzduchu sa vytvára kopovitá oblačnosť a početné búrky, ktoré sú neorganizované a roztrúsené po celom území.

 

Pozor na prívalové zrážky

Aktuálne sa búrky vytvárajú hneď na niekoľkých miestach. Máme ich na severe aj na východe, no v týchto chvíľach by malo dochádzať k najvýraznejšiemu výskytu na západe Slovenska, kde je dusno. 

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

Búrky na naše územie aktuálne priniesli už viac ako 3500 bleskových úderov, no blesky nie sú jediným nebezpečným javom, ktorý dnes čakajte. Pozor si dajte predovšetkým na prívalové zrážky, ktoré hrozia najmä v prípade stacionárnych búrok.

 

Najintenzívnejšie búrky boli dnes zaznamenané v okolí Gelnice, Nižného Komárnika, či Brezna, kde spadlo viac ako 40 mm zrážok.

V teplom a vlhkom vzduchu sa budú búrky tvoriť aj nasledujúce hodiny a to až do neskorších večerných hodín. Polohu búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd