Dunaj v Bratislave PRÁVE dosiahol nové maximum. Neklesá a tak skoro ani neklesne

Peter Minárik

Hladina Dunaja v Bratislave  je stále vysoká a síce včera večer začal kulminovať, tak rozhodne ešte neklesá. Dokonca v uplynulých hodinách prechodne aj stúpol.

Včera o 19:30 začal Dunaj v Bratislave kulminovať. Hladina dovtedy kontinuálne a výraznejšie rástla, no včera večer sa jej výrazný rast na hodnote 956 cm zastavil a začal kulminovať.

Kulminácia Dunaja však už prebieha 24 hodín. Naďalej Dunaj v Bratislave osciluje okolo rovnakej hranice, ale prechodne stúpa a potom zasa klesá.

Dokonca sme pred niekoľkými minútami dosiahli na Dunaji v Bratislave nové maximum tejto povodňovej vlny s hodnotou o 18:15 na úrovni 976 cm.

vývoj hladiny Dunaja
vývoj hladiny Dunaja, zdroj: SHMÚ
 

Hladina Dunaja v Bratislave kontinuálne mení svoju výšku, no hladina osciluje okolo ±15 cm. Každopádne dnes večer sme zaznamenali novú rekordnú hodnotu.

Dunaj tak skoro ani neklesne

Hladina Dunaja bude na aktuálnom stave ešte minimálne 12 hodín a až potom by mal Dunaj začať klesať, avšak jeho pokles bude trvať veľmi dlho a pod úroveň 3. povodňového stupňa sa dostane najskôr až vo štvrtok večer.

Dunaj aktuálne nemá dôvod na výraznejší pokles. Na našom území sa prejavuje vzdutie Moravy, kde sa vylieva časť dunajskej vody a súčasne z Moravy vteká pod Devín povodňová vlna z Česka, no situáciu výraznejšie ovplyvnil aj stav v Alpách a v Rakúsku.

V Dolnom a v Hornom Rakúsku, ako aj v Bavorsku totiž včera došlo k ďalším výrazným zrážkam a zároveň sa v Alpách začal výraznejšie topiť sneh. Dunaj je tak v Rakúsku stále zásobovaný vodou jednak zo zrážok, ale aj z topiaceho sa snehu, ktorého za uplynulé dni v polohách nad 1500 m n.m. napadlo viac ako 100 cm, čo sú obrovské zásoby vody.

Naviac situácia v Dolnom Rakúsku je vážna. Mnohé priehrady a hrádze sú doslova preplnené a vodohospodári odpúšťajú viac vody ako v uplynulých dňoch a hodinách.

Ako vidieť aj na vývoji v Hainburgu, tak Dunaj dokonca aktuálne začal rásť. Prietok sa zrýchlil z 9080 m³/s na 9120 m³/s.

Dunaj v Hainburgu ešte rastie
Dunaj v Hainburgu ešte rastie, foto: Úrad spolkovej krajiny Dolné Rakúsko
 

Ďalšie hydrologické prognózy zverejní Rakúsko o 20:00 a budú veľmi zaujímavé. Otepľovanie v Alpách je totiž výraznejšie, ako sa čakalo a výrazné tu boli aj zrážky.
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd