Dunaj vo Viedni je nestabilný a na úrovni 100-ročnej vody. Povodňová vlna sa šíri na Slovensko

Peter Minárik

Dunaj vo Viedni je veľmi nestabilný, pred čím však varovali hydrológovia. Aktuálna hladina Dunaja je tretia najvyššia od začiatku meraní a ešte nemôžeme povedať, že Dunaj vo Viedni kulminuje. Rozhodnú až nasledujúce hodiny.

Dolné Rakúsko sužujú extrémne povodne i keď situácia sa už mierne upokojila. Juhozápadne od Viedne však stále prší a prejavuje sa náveterný efekt. Tento pomerne nezvyčajný jav mätie všetky hydrologické modely.

Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska síce zverejňuje aktuálne dáta, no na webe informuje, že z dôvodu nepravdepodobných výsledkov výpočtov sa v súčasnosti nezverejňujú žiadne prognózy. V detailnejšom vysvetlení zdôvodňuje, že hydrologický model je stavaný na širšiu geografickú oblasť a rozsiahlejšie dáta, no k priamemu efektu na hladinu riek Dolného Rakúska dochádza doslova v reálnom čase a tieto skutočnosti nedokáže hydrologický model zachytiť.

Náveterný efekt Álp je stále veľmi výrazný a malé rieky, ktoré zásobujú Dunaj neustále menia svoju hladinu. Pozornosť sa sústreďuje na stanicu Korneuburg, čo je vstupnou bránou Dunaja do Viedne a kde pritekajú všetky dôležité toky z Dolného Rakúska.

Dunaj vo Viedni je nestabilný

Dunaj tu už o 19:00 dosiahol výšku 758 cm, čo je podľa historických záznamov tretia najvyššia hladina na tejto stanici v histórii po nešťastných rokoch 2013 a 2002. Od roku 2002, ktorý je pamätným aj pre Bratislavu je hladina Dunaja len o 30 cm nižšie.

 

Hladina Dunaja sa už niekoľko hodín drží stabilne na hodnotách medzi 754 až 758 cm s prietokom viac ako 10000 m3/s. Pre porovnanie opäť s rokom 2002, tak Dunaj má len o 500 m3/s menší prietok.

prietok Dunaja vo Viedni
prietok Dunaja vo Viedni

Modelová predpoveď tu síce sľubuje kulmináciu a postupný pokles, no ako sme uviedli, tak Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska zdôrazňuje, že aktuálne nie sú predpovede modelov smerodajné.

Stav Dunaja vo Viedni, ktorý už prekročil úroveň 100-ročnej povodni je pokojný a to pre protipovodňové opatrenia a skorší zásah regulácie, ktorý v roku 2002 v meste zlyhal.

 

Povodňová vlna sa šíri na Slovensko

Dunaj vo Viedni dosiahol oveľa vyššiu hladinu aj prietok, ako sa pôvodne očakávalo, čo sa prejaví aj na ďalších tokoch. V Hainburgu sa očakáva zrejme až 50- ročná povodeň a vyššia hladina Dunaja bude aj v Bratislave.

Dunaj by tu mal po polnoci prekonať 3. stupeň povodňovej aktivity a ohrozená je aj hranica 950 cm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd