Dunaj v Bratislave zasiahne najmenej 2-ročná povodeň. V Nemecku sa však opäť rozpršalo

Dunaj v Bratislave zasiahne najmenej 2-ročná povodeň. V Nemecku sa však opäť rozpršalo
Peter Minárik

Hladina Dunaja v Bratislave atakuje povodňové stupne a už zajtra sa očakáva ďalší vzostup. V Bratislave by mal byť prekročený 2. povodňový stupeň, no situácia v Nemecku je stále veľmi neistá. Aj naďalej tu totiž prší.

Dunaj v Bratislave atakuje úroveň povodňových stupňov a už počas zajtrajšieho dňa prekročí rieka v našom hlavnom meste úroveň 1. povodňového stupňa. Rieka by mala stúpať aj naďalej, pričom sa očakáva, že s najväčšou pravdepodobnosťou prekročí aj 2. povodňový stupeň.

V Nemecku opäť prší

Z Nemecka však nateraz neprichádzajú pozitívne správy. V uplynulých hodinách sa opäť rozpršalo a zrážky sú výraznejšie, ako očakávali numerické predpovedné modely.

Počas uplynulých 24 hodín spadlo na juhu Nemecka ďalších 20 až 50 mm, pričom len za uplynulých 6 hodín spadlo v oblasti Bavorska od 4 do 20 mm, v oblasti Bodamského jazera však až vyše 30 mm.

 

Predpovede očakávajú ďalšie zrážky. Pršať by malo v povodí Dunaja (vyznačené povodie je červenou čiarou) aj naďalej, pričom tie najintenzívnejšie zrážky sa očakávajú v nasledujúcich hodinách.

očakávané zrážky v povodí Dunaja
očakávané zrážky v povodí Dunaja, zdroj: iMeteo

Dážď by mal na juhu Nemecka ustať až v noci z dnešného na zajtrajší deň a spadnúť môže ďalších 20 až 30 mm zrážok, čo ešte viac zhorší povodňovú situáciu.

Dunaj prekročí 4. povodňový stupeň

Na prítokoch Dunaja v Nemecku začali hladiny kulminovať a opadávať, no hladina rieky medzi Mníchovom a Pasovom stále rastie. Hydrologické modely však už avizujú možnú kulmináciu a dosiahnutie vrcholu Dunaja. Ten by v nemeckom Pasove na rakúsko-nemeckých hraniciach mal kulminovať v utorok večer alebo v noci na stredu po tom, ako dnes večer presiahne úroveň 4. povodňového stupňa.

vývoj hladiny v Pasove
vývoj hladiny v Pasove

Ako však vidieť na hydrologickej predpovedi, tak je stále veľmi otázna výška, na ktorej bude Dunaj v Nemecku kulminovať. Kulminovať bude najpravdepodobnejšie okolo hranice 930 cm, no stále nie je vylúčené, že hladina môže byť nakoniec aj o dva metre vyššia.

Medzičasom už v Pasove začal Dunaj zaplavovať mesto a v oblasti budujú protipovodňové opatrenia, keďže dnes večer sa situácia zhorší.

Dunaj sa v Bratislave vybreží

V našom hlavnom meste sa aktuálne udržuje hladina Dunaja pod 1. povodňovým stupňom, a tak by to malo byť až do zajtrajšieho poludnia. Potom by mal začať Dunaj opäť rásť.

 

Očakáva sa, že Dunaj by v Bratislave mal zajtra prekročiť úroveň 1. povodňového stupňa a v stredu by mal prekročiť 2. povodňový stupeň.

Dunaj v Bratislave zaplaví časť nábrežia, vrátane známeho Tyršovho nábrežia. Problémy by však stále mali byť len menšieho charakteru. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
33 °C / 15 °C
Peter
Zajtra
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Pondelok
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd