Dunaj v Bratislave RASTIE. Dnes sa bude vylievať

Dunaj v Bratislave RASTIE. Dnes sa bude vylievať
Peter Minárik

Dunaj v Nemecku aj naďalej rastie a dnes sa už povodňová vlna začne vo výraznejšej miere prejavovať aj v našom hlavnom meste. Dunaj prekročí 1. povodňový stupeň a v druhej časti dňa začne výraznejšie rásť.

Nemecko zažíva v južnej časti územia 100-ročnú povodeň. Tá bola dosiahnutá hneď na niekoľkých riekach, ktoré sú prítokom Dunaja, ako aj na horných úsekoch Dunaja. V tých najkritickejších lokalitách však už prestalo výdatne pršať a voda začína opadať.

Nižšie úseky Dunaja však stále zaznamenávajú rast a hladina na nemecko-rakúskej hranici v Pasove by mala kulminovať až dnes popoludní.

Voda v Dunaji medzičasom začína rásť aj v našom hlavnom meste a spôsobila už prvé problémy, no dnes sa voda rozleje aj do ďalších záplavových oblastí.

 

Kulminácia v Nemecku dnes popoludní

Dunaj v nemeckom Pasove včera o 15:00 prekročil výšku 850 cm, čo je hranica pre 4. povodňový stupeň. Aktuálne sa už výška vody pohybuje na viac ako 900 cm a prekročí hranicu 950 cm.

Ani tu sa nezastaví a hladina by mala aj naďalej stúpať. Prekročiť hranicu 1000 cm by však Dunaj nemal.

Na Slovensku začne Dunaj rásť

Po polnoci začal Dunaj rásť pod Devínom a v týchto chvíľach začína rásť v Bratislave, pričom atakuje hranicu 1. povodňového stupňa.

 

Hladina Dunaja by mala rásť aj naďalej, pričom výraznejšie v druhej časti dňa. Večer by mala hladina Dunaja v Bratislave prekročiť výšku 700 cm.

Dunaj už zaplavil niektoré územia v záplavových častiach. Uzavrieť museli cyklotrasu a večer uzavreli aj parkovisko na Tyršovom nábreží. Dnes Dunaj zaplaví Karloveské rameno a oblasť pod hradom Devín.

V Bratislave zaplaví Dunaj časť nábrežia a mal by zaplaviť aj časť Tyršovho nábrežia. V priebehu zajtrajšieho dňa by mala hladina Dunaja v Bratislave kulminovať na úrovni 2-ročnej povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd