Dunaj v Bratislave pôjde ešte vyššie a prekoná 950 cm. Dosiahne 30-ročnú povodeň

Peter Minárik

Dunaj v Bratislave vo večerných hodinách prekoná hranicu 950 cm a dostane sa cez úroveň 30-ročnej povodne. Povodňová vlna sa z Rakúska šíri smerom nad naše územie. 

Katastrofálna situácia v Rakúsku a na Morave sa začína naplno prejavovať aj u nás. Dolné úseky Moravy a Dunaj v Bratislave v ranných hodinách prekonal úroveň 3. povodňového stupňa, pričom Dunaj stále stúpa.

Aktuálne hladina Dunaja v našom hlavnom meste osciluje okolo výšky 920 cm, avšak popoludní a večer pôjde ešte vyššie. Jeho kulminácia by mala presiahnuť hranicu 950 cm.

Dunaj vo Viedni už kulminoval

Dunaj v skorých ranných hodinách kulminoval vo Viedni, kde presiahol 100-ročnú povodeň. Na profile Korneuburg dosiahol prietok 10400 m3/s, čo je druhý najvyšší prietok od vybudovania protipovodňovej ochrany Viedne a tretí najvyšší ak rátame aj rok 1899.

Dunaj vo Viedni prekonal hranicu 100-ročnej povodne, no historický prietok z 5.júna 2013 o sile 11150 m3/s neprekonal a už ani neprekoná. V Rakúsku síce stále prší, ale hladina rieky vo Viedni začína postupne klesať.

prietok Dunaja na stanici Korneuburg
prietok Dunaja na stanici Korneuburg, zdroj: Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska
 

Dunaj kulminuje už aj v dolných úsekoch rakúskeho Dunaja. Na profile Wildungsmauer, ktorý sa nachádza pred Hainburgom kulminoval Dunaj na úrovni 50-ročnej povodne o 9:00. Prietok tu dosiahol 9830 m³/s.

Teraz sa povodňová vlna ženie cez Hainburg. Na slovensko-rakúskych hraniciach sa očakáva kulminácia v nasledujúcich 6 hodinách nad úrovňou 30-ročnej povodne

predikcia na rakúskej strane Dunaja po sútoku s Moravou
predikcia na rakúskej strane Dunaja po sútoku s Moravou, zdroj: Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska
 

Povodňová vlna sa tak za Viedňou rozplýva a zo 100-ročnej povodne sa stáva zhruba 30-ročná, ktorá zasiahne aj Bratislavu.

Dunaj v Bratislave prekoná 950 cm

Dunaj by mal podľa aktuálnych prognóz kulminovať v Bratislave dnes v neskorých večerných hodinách s hladinou cez 950 c,, čo je meter nad úrovňou 3. povodňového stupňa.

Voda by okolo tejto hladiny mala oscilovať zhruba do zajtrajšieho poludnia a potom bude veľmi pomaličky klesať. Pod 3. povodňový stupeň sa dostane najskôr v stredu popoludní.

Slovensko sužujú povodne. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred extrémami počasia. Vyplňte nezáväzný formulár a posúdime, či je vaše poistenie správne a vhodne nastavené. (reklama)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd