Dunaj v Bratislave dosiahol 3. povodňový stupeň a naďalej rastie

Veronika Sádovská

Ďalšie ráno so zrážkami prináša ďalšie dvíhanie hladín riek a Dunaj práve dnes ráno prekonal v Bratislave hranicu pre 3. SPA. Podľa prognóz ešte bude rásť.

Ako sa predpokladalo Dunaj začal dnes dosahovať 3. SPA a dnes a zajtra bude kulminovať. Jeho výšku ovplyvňuje aj nová vlna zrážok, ktorá zasiahla plošne celé Slovensko, ale aj jeho stav vo Viedni. Práve tam je situácia veľmi kritická.

Povodňové zátarasy v meste sú postavené hneď na niekoľkých miestach a v nasledujúcich hodinách čakajú Bratislavu ťažké časy.

 

Dunaj ešte porastie

Aktuálne je hladina Dunaja vo výške 864 centimetrov, čo je približne o meter menej ako v roku 2002, kedy dosiahol Dunaj v Bratislave výšku 991 cm. Všetko bude závisieť aj od sútoku s ďalšou rozbúrenou riekou - Moravou.

Pod Devínom sa stretnú dve povodňové vlny a to ovplyvní aj ďalší vývoj v našom hlavnom meste. Situáciu budeme aj naďalej pozorne sledovať.

 

Dunaj je vo Viedni nestabilný

Dunaj dosiahol vo Viedni počas noci nový rekord a dosiahol až 100-ročnú povodeň, pričom podľa prognóz už mal v tom čase klesať. Predpovedné modely zmiatol hlavne silný náveterný efekt pri zrážkach, ktorý spôsobil aj rýchle naplnenie rieky.

Tam už včera o 19:00 dosiahol výšku 758 cm, čo je podľa historických záznamov tretia najvyššia hladina na tejto stanici v histórii po nešťastných rokoch 2013 a 2002. Od roku 2002, ktorý je pamätným aj pre Bratislavu je hladina Dunaja len o 30 cm nižšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd