Dunaj aj Morava už dosiahli 1. SPA. Teraz sa pripravte sa na PRUDKÉ stúpanie oboch riek

Dunaj aj Morava už dosiahli 1. SPA. Teraz sa pripravte sa na PRUDKÉ stúpanie oboch riek
Veronika Salayová

Dunaj v Bratislave a Morava v Devínskej Novej Vsi už dnes ráno dosiali 1. stupeň povodňovej aktivity. Obe rieky budú dnes rýchlo stúpať a rásť. Dunaj by mal  dnes v noci dosiahnuť 2.SPA.  

Ako sa dalo čakať, dorazila povodňová vlna z Nemecka a Dunaj začal prudko rásť. Dnes okolo polnoci dosiahol Dunaj 1. stupeň povodňovej aktivity a odvtedy hladina rieky prudko stúpa nahor. 

Aktuálne o 9.00 hod. meria hladina Dunaja v Bratislave 672 cm a stále stúpa. Celý dnešný deň bude hladina rieky prudko stúpať, až sa očakáva, že v noci okolo 23.00 hod. dosiahne 2. povodňový stupeň. 

Modely predpokladajú, že hladina rieky Dunaj v našom hlavnom meste v priebehu dnešného a zajtrajšieho dňa narastie ešte o takmer 130 cm. Prudký nárast nastane dnes a Dunaj bude ešte mierne rásť aj počas zajtrajšieho dňa. 

 

Dunaj dnes hrozivo narastie, rovnako aj rieka Morava

Dunaj už zaplavil niektoré územia v záplavových častiach. Uzavrieť museli cyklotrasu a večer uzavreli aj parkovisko na Tyršovom nábreží. Dnes Dunaj zaplaví Karloveské rameno a oblasť pod hradom Devín. 

V Bratislave zaplaví Dunaj časť nábrežia a mal by zaplaviť aj časť Tyršovho nábrežia. Problémy by však stále mali byť len menšieho charakteru. 

Podobne je na tom aj rieka Morava, kde v Devínskej Novej Vsi hladina rieky dosiahla dnes ráno 1. SPA.

Aktuálne je hladina rieky na úrovni 488 cm a rovnako ako Dunaj prudko stúpa nahor. Predpokladá sa, že Morava ešte narastie o 50 cm a bude kulminovať tesne na hranici medzi 1. a 2. SPA. 

 


Aktuálne je v platnosti vydaná hydrologická výstraha 1. stupňa pre okres Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy, informuje SHMÚ.

Situáciu pozorne sledujme v ONLINE prenose. Všetko dôležité o počasí a jeho následkoch nájdete u nás. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd