Drogy sú už všade. Objavili kokaínové ryby

Drogy sú už všade. Objavili kokaínové ryby
Ema Bazhaykin

O tom, že mikroplasty sú všade, sme sa už napočúvali veľa. Najnovšie výskumy však zistili, že moria a oceány sú plné kokaínu. A nielen to – kokaín sa našiel aj v telách rýb, ktoré sa bežne objavujú na tanieri.

Vysoké koncentrácie kokaínu boli zistené vo svaloch a pečeni žralokov pri pobreží Brazílie. „Je to veľmi dôležitý a potenciálne znepokojujúci objav,“ povedala Sara Novais, morská ekotoxikologička.

Morskí biológovia vykonali výskum na 13 jedincoch druhu Rhizoprionodon lalandii, ryby patriacej do čeľade carcharhiniformes (žralokotvaré). V ich svaloch a pečeni boli zistené vysoké hladiny kokaínu. Jednotlivcov chytili neďaleko bra zílskeho Ria de Janeiro.

Podľa výskumníkov, publikovaných v časopise Science of The Total Environment, bola koncentrácia kokaínu v tkanivách Rhizoprionodon lalandii až 100-krát vyššia ako u iných morských živočíchov, v ktorých tiež našli kokaín. 

 

Kokaín súčasťou nášho jedálnička?

Odborníci sa domnievajú, že kokaín sa do morských vôd dostáva vypúšťaním z nelegálnych laboratórií, kde sa droga vyrába, alebo cez výkaly užívateľov drog. Zdrojom môžu byť aj balíky kokaínu, ktoré obchodníci s ľuďmi stratili alebo vyhodili do mora, hoci to je menej pravdepodobné.

„Toto je veľmi dôležité a potenciálne znepokojujúce zistenie,“ povedala pre magazín Science Sara Novais, morská ekotoxikologička z Centra morských a environmentálnych vied na Technickej univerzite v Leirii, ktorá sa na štúdii zúčastnila.

Vedkyňa varuje, že je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či ľudia, ktorí jedia tieto ryby, sú vystavení tejto droge. Okrem toho by výskumy mali zistiť, či kokaín mení správanie rýb.

 

Minulý rok sa vo vzorkách morskej vody odobratej pri južnom pobreží Anglicka našli chemikálie vrátane benzoylekgonínu, ktorý produkuje pečeň po užití kokaínu.

Všetky samice Rhizoprionodon lalandii v štúdii boli tehotné, ale odborníci tvrdia, že dôsledky expozície kokaínu na plody nie sú známe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd