Na východe sa vyskytol downburst. Vyhlásili mimoriadnu situáciu

Peter Minárik

Dnešné intenzívne búrky, ktoré zasiahli východné Slovensko, priniesli extrémne javy. Najhoršie dopadlo mesto Vranov nad Topľou, kde sa podľa všetkého vyskytol downburst. V meste silný vietor napáchal škody a museli vyhlásiť mimoriadnu situáciu.

Včera sme na našom území zažívali pokojný deň, no dnes sa situácia zmenila. Počasie začal ovplyvňovať opäť studený front, ktorý aj v priebehu uplynulých dní prinášal na naše územie sériu búrok, ktoré spôsobovali problémy.

Dnešné búrky boli opäť mimoriadne nebezpečné. V oblasti východného Slovenska sa dokonca vyskytol downburst, po ktorom zostali veľké škody.

Intenzívne búrky na strednom a východnom Slovensku

Aj dnes na našom území prevláda teplé počasie, no na rozdiel od včerajšieho dňa nás ovplyvnil studený front, ktorý sa postaral o vlhký vzduch. Ten sa počas dnešného prehrievania labilizoval a v tomto labilnom vzduchu sa už predpoludním začali na našom území tvoriť prehánky a búrky.

Na našom území sa dnes vyskytlo niekoľko intenzívnych búrok, pričom, ako vidieť na zázname z detekcie bleskov, udrelo takmer 14 000 bleskových úderov.

zaznamenané blesky na našom území
zaznamenané blesky na našom území, zdroj: blesky.bourky.cz
 

Búrky dnes prinášali predovšetkým silný nárazový vietor, ktorý hneď na niekoľkých miestach lámal konáre či stromy. Najhoršie dokumentované škody sú v okrese Vranov nad Topľou. Popadané stromy zatarasili cestu pri Nižnom Hrabovci.

Downburst vo Vranove nad Topľou

Ešte horšie však dopadlo samotné mesto Vranov nad Topľou, kde sa vyskytol downburst. Toto anglické spojenie môžeme preložiť ako ozemplesk, no to znie skôr humorne ako odborne.

Downburst je meteorologický jav, pri ktorom sa veľmi silný a náhly zostupný prúd vzduchu po kontakte rozšíri po povrchu zeme do strán. Tento jav môže spôsobiť vážne škody podobné tým, ktoré spôsobuje tornádo, ale mechanizmus ich vzniku je odlišný. Downburst vzniká, keď silný prúd studeného vzduchu klesá z vyšších vrstiev atmosféry k povrchu. Tento vzduch môže byť ochladený buď výparom dažďových kvapiek, alebo roztápaním krúp. Keď sa tento studený vzduch dostane k povrchu, rozšíri sa horizontálne, čo spôsobí silné nárazy vetra v okolí.

Vo Vranove nad Topľou napáchal downburst veľmi veľké škody. Vyvrátil niekoľko stromov a dokonca strhával strechy.

strhnutá strecha vo Vranove nad Topľou
strhnutá strecha vo Vranove nad Topľou, Milan Mlynarcik

Intenzívna búrka priniesla do mesta zhruba 18 mm zrážok, čo nie je veľa, no poryvy vetra zrejme podľa škôd presiahli rýchlosť 100 km/h. Vo Vranove nad Topľou vyhlásili po búrke mimoriadnu situáciu.

 

„Na území mesta Vranov nad Topľou došlo k poškodeniu a strhnutiu striech z obydlí a prevráteniu stromov,“ uviedlo mesto s tým, že prebiehajú záchranné práce. Ako uviedla pre TASR Eva Fedorňáková z tlačového odboru mestského úradu, najväčšie škody počasie napáchalo v severnej časti mesta, časti Čemerné a centre, škody sú aj v časti Dubník a na Sídlisku II.

Polícia eviduje 6 poškodených striech na domoch a viacero vyvrátených stromov. Burka poškodila aj 3 autá.

Búrky sa dnes už neočakávajú

Situácia v súvislosti s búrkami by sa dnes už mala upokojiť. Na väčšine územia sa aktuálne vyjasňuje a búrky sa nachádzajú ďaleko od nášho územia.

Podľa aktuálnych predpovedí nám však slabšie búrky hrozia najmä vo večerných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd