Dovolenkári, zbystrite pozornosť. Sicília je BEZ VODY. Prístup k vode je obmedzený

Veronika Salayová

Sucho je na Sicílii čoraz silnejšie a vážnejšie. Tam, kde je situácia najhoršia, voda z kohútikov netečie už niekoľko desiatok dní. Ide o najhoršiu hydrologickú krízu za posledné roky.

Ak sa chystáte na dovolenku na Sicíliu, tak vás nepotešíme. Na tomto talianskom ostrove dochádza voda a situácia je v týchto dňoch už kritická. Je pravdepodobné, že s obmedzeniami sa počas svojej dovolenky na Sicílii stretneme aj vy. Voda je totiž na prídel.

Oblasti najviac postihnuté suchom sú oblasti okolo Caltanissetta a Agrigenta, kde podľa talianskej agentúry ANSA dokonca prekvitá čierny trh s vodou, ktorú možno kúpiť od nelegálnych tankerov. 

„Chceme vodu“ – to je názov občianskeho výboru z Caltanissetta, ktorý zorganizoval protest na jednom z námestí. Napríklad sicílska obec Niscima je bez vody už celých 42 dní.

 

Bez vody aj obľúbené dovolenkové Trapani 

Obyvatelia v okolí Trapani čakajú na vodu hodiny, zatiaľ čo farmári na ňu v noci stoja v radoch. Starosta mesta Franco Micciche povedal, že ide o najhoršiu hydrologickú krízu za posledné roky.

Vo vydanom nariadení odporučil obyvateľom nepoužívať vodu na umývanie chodníkov, námestí a áut, zalievanie záhrad, uzatváranie okrasných fontán.

Obmedzenia spotreby vody na Sicílii platia od februára. Smernice vyžadujú, aby miestni obyvatelia znížili spotrebu vody až o 45 %. 

Zo sicílskeho jazera ostala kaluž vody

Hladina vody dramaticky klesla v jazere Pergusa neďaleko mesta Enna v centrálnej Sicílii. Je to jediné prírodné jazero na tomto stredomorskom ostrove a teraz je jazero j preč.

jazero Pergusa na Sicílii
jazero Pergusa na Sicílii, zdroj: Reuters/TVN24 

 

 


Väčšina vody úplne zmizla a aj h
ladiny vody v jazerách Rosamarina a Fanaco v oblasti Palerma tiež výrazne klesli.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd