Dovolenkári v Chorvátsku POZOR! V Jadrane môžete natrafiť na tohto jedovatého živočícha

Dovolenkári v Chorvátsku POZOR! V Jadrane môžete natrafiť na tohto jedovatého živočícha
Ema Bazhaykin

Ak patríte k milovníkom jadranského pobrežia, mali by ste zbystriť pozornosť. Vo vodách Jadranu sa objavil nezvyčajný jedovatý živočích.

Vo vodách Jadranu sa objavil jedovatý morský živočích, s ktorým sa dovolenkári v Chorvátsku či Čiernej Hore doteraz nestretli. Jeho bodnutie môže spôsobiť zápal. Odborníci pripisujú jeho šírenie otepľovaniu Jadranu.

Ohnivý červ, známy aj pod názvom „ohnivák“ pre svoje červené sfarbenie, je morský mnohobunkovec. Dorastá do dĺžky približne pätnásť centimetrov. Naposledy ich vo veľkom počte pozorovali na plážach čiernohorského letoviska Budva.

Oceánografi varujú, že teplota Jadranského mora sa v poslednom čase zvýšila o dva stupne. To vyhovuje ohnivým červom a iným živočíchom vrátane niektorých druhov medúz, ktoré sa inak vyskytujú skôr v tropických vodách.

 

Ohnivé červy začali expandovať

Ohnivé červy sa v Jadrane vyskytovali aj predtým, ale v poslednom čase sa čoraz častejšie objavujú v plytkých vodách s hĺbkou menšou ako jeden meter.

Podľa slov profesorky Maji Krželjovej zo Splitskej univerzity v Chorvátsku ohnivé červy nepatria medzi živočíchy, ktoré majú tendenciu útočiť na ľudí.

„Sú jasne sfarbené, čo je v prírode signál pre ostatné druhy, že ide o jedovatého živočícha, preto sa ich nedotýkajú. Pre ich výrazné farby a vzhľad sa však ľuďom môžu zdať zaujímavé, a tak sa ich niekedy pokúšajú zdvihnúť a dotknúť sa ich. Vtedy sa zviera bráni a môže človeka poraniť,“ povedala.

Komplikáciu môžu predstavovať tŕne. Ak sa nedajú všetky odstrániť z kože, jed v nich môže spôsobiť zápal a rôzne kožné problémy. Každé bodnutie si preto vyžaduje lekársky zásah.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 10 °C
Patrik
Zajtra
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd