Dovolenkári, prečo by ste nemali kopať veľké jamy na pláži? Môže to skončiť tragédiou

Dovolenkári, prečo by ste nemali kopať veľké jamy na pláži? Môže to skončiť tragédiou
Ema Bazhaykin

Štatistiky ukazujú, že viac ľudí umiera na udusenie pieskom, než na útoky žralokov.

Stavanie hradov z piesku je jednou z najobľúbenejších kratochvíľ na pláži, ale keď zhromažďujete stavebný materiál, je veľmi dôležité, aby ste nekopali obrovské diery. Prečo? Pretože štatistiky ukazujú, že udusenie pieskom môže byť väčším zabijakom ako útoky žralokov .

Hrozba udusenia pieskom spočíva v tom, ako sa piesok správa, keď z neho staviame kopy vytvorené z množstva pohyblivých častí. Podľa The Conversation je masa suchého piesku stabilná až do sklonu okolo 33 stupňov. Vo väčšom uhle sa už suchý piesok stáva nestabilným. 

Tzv. sypný uhol môže byť väčší, ak je piesok mokrý, ale keď uschne, môže sa ľahko zrútiť. To znamená, že bezpečná diera, ktorú ste vykopali, keď bol piesok ešte mokrý, sa stane veľmi nebezpečnou, keď ju vysuší slnko a môže zasypať toho, kto je vo vnútri.

 

Zachrániť uviaznutého nie je také jednoduché

Na rozdiel od lavín, v ktorých sa vytvárajú vzduchové bubliny schopné zachrániť život, padajúci piesok vyplní každý dostupný priestor, čo znamená, že máte len pár minút na to, aby ste niekoho zachránili skôr, než sa udusí. 

Najdôležitejším prvým krokom je uvoľniť dýchacie cesty uviaznutého, oveľa efektívnejšie by však bolo v takomto prípade zachraňovať pomocou špeciálnych nástrojov. Tie však nepatria k bežnej súčasti plážovej výbavy, preto býva často šanca na záchranu mizivá. 

V USA bolo zdokumentovaných 52 smrteľných prípadov udusenia pieskom v priebehu 10 rokov. Obete boli vo veku od 3 do 21 rokov, pričom 15 osôb (29 %) malo menej než 10 rokov, a 45 osôb (87 %) bolo mužského pohlavia. 31 z týchto osôb udusenie neprežilo, 21 sa podarilo včas zachrániť.

Otvory mali zvyčajne priemer 0,6 až 4,6 m a hĺbku 0,6 až 3,7 m. Obete sa zvyčajne úplne ponorili do piesku, keď sa steny diery neočakávane zrútili, pričom nezostali prakticky žiadne stopy po diere alebo polohe obete. Kolaps bol neúmyselne vyvolaný rôznymi okolnosťami, vrátane kopania, tunelovania, skákania alebo pádu do diery.

 

Ak sa na dovolenke nebodaj dostanete pod piesok vy, pamätajte na to, že rýchle a trhané pohyby môžu situáciu ešte zhoršiť, pretože piesok bude mať tendenciu po údere stvrdnúť. Najlepšie však bude kopať s rozumom a užívať si dovolenku bezpečne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd