Došlo k ohromnej slnečnej búrke. Hrozia výpadky elektriny, satelitov a uvidíme polárnu žiaru

Veronika Salayová

Slnko je v týchto dňoch opäť mimoriadne aktívne, pričom včera došlo k ďalšej veľmi silnej slnečnej erupcii, ktorá dnes a zajtra vyvolá silnú geomagnetickú búrku triedy G4. Šance na polárne žiary sa zvyšujú aj pre pozorovanie zo Slovenska. 

Vyzerá to tak, že s polárnou žiarou viditeľnou aj v našich zemepisných šírkach stále nekončíme a dnes a zajtra je opäť veľká šanca na jej pozorovanie aj zo Slovenska.

Včera o 2:00 hod. došlo na Slnku k ďalšej veľkej erupcii, ktorá nastala v oblasti AR3848. Erupcia dosiahla hodnotu X1,84 pričom bola spojená s plným Halo CME uvoľnením plazmy.

Spomínaná plazma, vďaka ktorej pozorujeme zo Zeme polárnu žiaru, si to zamierila priamo k našej planéte. Zaznamenané boli rádiové emisie druhého typu s rýchlosťou 5176 km/h.

Predpoveď je komplikovaná, no šance sú vysoké

Ako vieme, predpoveď výskytu polárnej žiary je veľmi komplikovaná, no šance sú veľmi slušné, a dokonca niektorí prognostici vesmírneho počasia avizujú, že by podmienky mohli byť rovnaké ako v máji tohto roku, kedy sa polárna žiara objavila až v Taliansku či Španielsku. 

 

„Hoci neexistujú žiadne záruky, na obzore by mohlo byť opakovanie geomagnetickej búrky a polárnej žiary z mája,“ uvádza napríklad portál Solarham.

NASA a NOAA sa zhodujú v tom, že dnes a zajtra dôjde na Zemi ku geomagnetickej búrke triedy G4, čo je veľmi silná geomagnetická búrka, a presne k takejto silnej geomagnetickej búrke došlo aj v máji, kedy sme pozorovali polárne žiary z celého územia Slovenska. 

predikcia sily geomagnetickej búrky
predikcia sily geomagnetickej búrky, zdroj: NOAA

NOAA uvádza, že výron koronálnej hmoty CME zasiahne našu planétu neskoro 10. októbra. Náraz by mohol vyvolať až 12-hodinové silné búrky a polárne žiary pozorovateľné voľným okom v mnohých štátoch USA a európskych krajinách. 

Špecializovaný portál SpaceWeather je mierne ostražití, čo sa polárnych žiar týka: Upozorňujeme, že polárna žiara nie je zaručená. Niekedy ani mocné CME nedokážu rozsvietiť nočnú oblohu. Všetko závisí od toho, či sa CME magneticky pripojí k Zemi. Silné spojenie môže spôsobiť skvelú svetelnú show, no slabé spojenie spôsobí pravý opak. 

Hrozia výpadky signálu

Okrem polárnych žiar však takáto silná geomagnetická búrka dokáže výrazne ovplyvniť správne fungovanie satelitných technológií. V tomto prípade hrozia aj masívne výpadky satelitného signálu vrátane internetu, mobilov či GPS a výnimočne aj poruchy elektrických vedení.

 

Na záver ešte dodáme, že ak by sa polárna žiara predsa len dnes v noci objavila, podmienky pre jej pozorovanie zo Slovenska ohľadom oblačnosti by boli nasledované: V prvej polovici noci by bola šanca najvyššia na severovýchode Slovenska, následne v druhej polovici noci by sa podmienky výrazne zlepšovali na celom západnom Slovensku. 

Situáciu budeme naďalej monitorovať a prinášať nové aktuálne informácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd