Došlo k najsilnejšej slnečnej erupcii, ktorá zrejme prinesie polárnu žiaru na Slovensko

Došlo k najsilnejšej slnečnej erupcii, ktorá zrejme prinesie polárnu žiaru na Slovensko
Peter Minárik

Na Slnku došlo k najsilnejšej slnečnej erupcii počas tohto cyklu a táto erupcia by mohla na Slovensko priniesť veľkolepú polárnu žiaru, ktorá by mohla byť od zajtra pozorovaná aj nad našou oblasťou. Tešiť sa môžete na veľkolepé divadlo, ktoré sa však bude konať len v prípade priaznivého počasia.

Naše Slnko neodpočíva a dochádza k ďalším slnečným erupciám, ktoré smerom k Zemi vyvrhujú koronálnu hmotu. Dnes však došlo k nevídanému javu, ktorý môže priniesť efektnú polárnu žiaru aj na Slovensko.

Erupcia bola najsilnejšia od začiatku cyklu

Dnes totiž došlo k najsilnejšej slnečnej erupcii v súčasnom cykle slnečnej aktivity. Táto slnečná erupcia, ktorá bola klasifikovaná ako X9.05 vyvrhla obrovské množstvo koronálnej hmoty smerom k Zemi, čo zvyšuje pravdepodobnosť geomagnetickej búrky.

Takéto javy môžu ovplyvniť komunikáciu a navigáciu, ale tiež vytvoriť podmienky pre polárnu žiaru, viditeľnú aj v nižších zemepisných šírkach.

 

Slnečný cyklus, ktorý trvá približne 11 rokov, teraz smeruje k svojmu maximu. V posledných mesiacoch sme mohli často pozorovať na nočnej oblohe polárne žiary, spôsobené zvýšenou slnečnou aktivitou. Teraz však došlo k najsilnejšej slnečnej erupcii a ak by všetko vyšlo ako má, tak by sme mohli pozorovať najsilnejšiu erupciu vôbec.

K erupcii došlo dnes okolo 14. hodiny stredoeurópskeho letného času. NASA predbežne klasifikovala erupciu o sile X9.0, zatiaľ čo predchádzajúca najsilnejšia erupcia v máji 2024 mala silu X8.7.

Polárna žiada nad Slovenskom

K erupcii došlo v strede slnečného disku a koronálna hmota bola vyvrhnutá priamo na našu planétu, čo zvyšuje jeho potenciálne dôsledky pre našu planétu.

 

Keďže ide o najsilnejšiu erupciu, ku ktorej došlo ešte aj za ideálnych podmienok, tak na našej planéte sa aj v našich zemepisných šírkach očakáva výskyt polárnej žiary.

Situáciu však ešte odborníci monitorujú a viac budeme vedieť v najbližších hodinách. Polárnu žiaru môžeme zo Slovenska pozorovať najskôr v noci z piatka na sobotu, no všetko to ešte bude závisieť od oblačnosti nad našim územím a v tomto zatiaľ predpovede príliš optimistické nie sú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Zajtra
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Streda
Skoro jasno
19 °C / 9 °C
Dionýz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd