Dorazila ďalšia vlna povodní. Ľudí evakuujú zo striech domov

Dominik Cenkner

Tlaková níž Boris, resp. Anett, ktorá do našej oblasti priniesla rozsiahle povodne, sa aktuálne presunula do severných oblastí Talianska. V dôsledku záplav spôsobených silnými dažďami bolo v regióne Emilia-Romagna evakuovaných viac ako tisíc ľudí. Podľa miestnych úradov je situácia mimoriadne zložitá.

Taliansky región Emilia-Romagna v posledných dňoch zasiahla vlna výdatných zrážok. Bola za ne zodpovedná tlaková níž Anett, resp. Boris, tá istá, ktorá v našej oblasti spôsobila najväčšiu povodeň za dlhé roky.

Na niektorých miestach v severnom Taliansku vrátane mesta Cesenatico spadlo 200 litrov vody na meter štvorcový. Viac ako tisíc ľudí už bolo evakuovaných, no mnohí sú stále uväznení vo svojich domovoch.

Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby sa presťahovali do vyšších častí budov a vzali si so sebou pitnú vodu, potraviny, lieky, mobilné telefóny a nabíjačky.

 

Mimoriadne ťažká situácia

Extrémny dážď spôsobil, že sa miestne rieky vyliali z brehov vrátane Senio, Savio, Lamone a Marzeno. Povodeň zaplavila mnohé mestá a zablokovala miestne komunikácie.

Rieka Senio zaznamenala hladiny „nad historickým maximom“. Zaplavila mesto Castel Bolognese.

Ďalšia vlna povodní spôsobila aj zosuvy pôdy

Zosuvy pôdy hlásili aj v Boloni. Krajinský hasičský zbor uviedol, že vykonal viac ako 300 záchranných akcií v meste Ascoli Piceno v centrálnej oblasti Marche - susediacej s regiónom Emilia-Romagna.

Šesť rodín bolo evakuovaných v Osimo po zosuve pôdy, ktorý ohrozoval ich domovy. Starosta Forli, Gian Luca Zattini, vyzval ľudí žijúcich v blízkosti rieky Montone, aby opustili svoje domovy.

Na mnohých miestach sú školy zatvorené a vlaková doprava je pozastavená. Zrážky sa môžu podľa predpovedí vyskytnúť aj v nasledujúcich dňoch.

 

Ide o druhú rozsiahlu povodeň, ktorá sa v týchto oblastiach vyskytla za niečo vyše roka. V máji 2023 bolo v dôsledku katastrofy v regióne Emilia-Romagna evakuovaných viac ako 10 000 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd