Dolné Rakúsko vyhlásilo stav KATASTROFY. Dunaj v Bratislave stúpne ešte viac a dosiahne 3.SPA

Veronika Salayová

Situácia je v našej oblasti naďalej kritická. Dolné Rakúsko v dôsledku extrémnych zrážok vyhlásilo stav katastrofy. To, čo sa deje v Rakúsku, však ovplyvní aj nás, a to najmä na povodí Dunaja. Teraz sa očakáva veľký nárast hladiny Dunaja na našom území. 

Nepretržitý dážď spôsobuje, že hladiny vody na severovýchode krajiny naďalej stúpajú a celé Dolné Rakúsko bolo v nedeľu ráno vyhlásené za kalamitnú oblasť. Niekoľko obyvateľov museli dokonca aj evakuovať.

„Situácia sa zhoršuje v dôsledku masívnych zrážok v celej krajine,“ povedal viceguvernér Stephan Pernkopf (ÖVP) pre agentúru APA. Situácia bola taká zlá, že sa muselo pristúpiť aj k evakuácii obyvateľov a mnohí museli byť zachraňovaní z ich domovov.

V noci bola okrem iného zastavená vlaková doprava na západnej trase medzi Amstettenom a St. Cestovná výstraha ÖBB bola predĺžená do pondelkového večera.

 

Mnoho miest zaplavených a odrezaných od sveta

Početné cesty boli do dnešného rána zablokované alebo uzavreté a s pokračujúcimi dažďami už dochádza k ďalším masívnym záplavám, ktoré sa zrejme budú dnes vyskytovať v celej krajine, keďže v Rakúsku pršať ešte neprestáva. 

Najhoršia situácia je najmä v rakúskych vidieckych oblastiach, a to napríklad v centrálnej oblasti (okresy Melk, St. Pölten, Tulln), kde sú desiatky ulíc v dôsledku záplav neprejazdné. „Dá sa predpokladať, že mnohé mestá budú v najbližších hodinách ťažšie alebo dokonca už nebudú dostupné po zemi,“ povedal viceguvernér. 

Okrem toho sú v Rakúsku aj masívne výpadky elektriny. V Štajersku zlyhalo viac ako 500 trafostaníc. „V súčasnosti nemá elektrinu 20 000 domácností,“ uvádza hovorca Energie Steiermark Urs Harnik-Lauris. Veľmi zle je na tom aj Korutánsko. Prvé výpadky elektriny sa v tejto oblasti v dôsledku silného vetra vyskytli okolo polnoci, potom to pokračovalo celú noc a situácia sa ešte doteraz nestabilizovala.

 

Dunaj dosiahne 3. SPA

To, že v Rakúsku zúri extrémne daždivé počasie, má vplyv aj na Slovensko, najmä čo sa Dunaja týka, ktorý bude teraz stúpať v najvyšším povodňovým stupňom.

Pôvodné odhady avizovali 900 cm, avšak nové odhady sú na čísle 930 cm. Prietok Dunaja vo Viedne bude podľa predpokladov hydrológov kulminovať dnes večer na úrovni 9 840 m3/s čo je štvrtý najhorší prietok v histórii meraní.

Dunaj už v Devíne dosiahol 1.SPA a jeho hladina bude naďalej stúpať. Kulminovať by mal v noci z nedele na pondelok na úrovni 3.SPA s odhadovanou výškou hladiny 903 cm.

V Bratislave už Dunaj taktiež dosiahol 1.SPA a v týchto chvíľach už atakuje 2. SPA. Kulminovať bude taktiež na 3.SPA v noci z nedele na pondelok na úrovni 933 cm. Situáciu ohľadom Dunaja budeme pozorne sledovať aj naďalej. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd