Dobrá správa pre Záhorie: Na západe prestalo pršať a rieky dokonca klesajú, no len dočasne

Peter Minárik

Počasie na Slovensku začína ovplyvňovať tlaková níž a okolo nej a obtáča rozsiahle zrážkové pole. To sa aktuálne odkláňa mimo Slovenska a dážď tak ustáva. Vďaka tomu klesajú vodné toky, no žiaľ, len dočasne.

Rozpršalo sa nám už aj na strednom a východnom Slovensku, zatiaľ čo na západnom Slovensku zrážky ustali. Dnes spadlo viac ako 100 mm zrážok, čo začalo rozvodňovať vodné toky.

Počasie na Slovensku ovplyvňuje tlaková níž, ktorej stred sa aktuálne nachádza nad západným Slovenskom. Ako to už v oku tlakovej níže býva, tak sa počasie zlepšuje a vplyvom toho máme na západe aktuálne počasie bez zrážok.

Vodné toky klesajú

Najviac zrážok dnes spadlo na Záhorí a to predovšetkým na úpätiach Malých Karpát. Vplyvom výdatných zrážok začali prudko stúpať vodné toky.

 

Vo večerných hodinách však zrážky ustali a aktuálne si to vodné toky zamierili smerom nadol. Klesajú takmer všetky malé toky. Naďalej však stúpa rieka Morava, pretože na Morave stále výdatne prší.

vodné toky na Záhorí klesajú
vodné toky na Záhorí klesajú
vodné toky klesajú
vodné toky klesajú, zdroj: SHMÚ

Pršať začne zase zajtra

Dážď na pár hodín na západnom Slovensku nehrozí, no zajtra sa opäť vráti. Prvé zrážky očakávame ráno, no stále budú slabé a bez výraznejšieho efektu na povodia.

 

Výrazné zhoršenie treba čakať popoludní. Nad Záhorím začne opäť výdatne liať a vodné toky tak začnú prudko stúpať nahor.

V priebehu sobotňajšieho popoludnia môže na Záhorí opäť pršať s úhrnom až 10 mm za hodinu. Vplyvom toho dosiahnu aj menšie toky úroveň povodňových stupňov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd