Do Talianska dorazila zima?! Po včerajšej búrke ostalo všetko biele

Ema Bazhaykin

Napriek pretrvávajúcim letným horúčavám to po včerajšom vyčíňaní počasia na severe Talianska vyzeralo tak, ako keby boli Vianoce pred dverami. Krúpová prikrývka zahalila do bieleho celé mestá.

V pondelok (26.8. 2024) zasiahli sever Talianska silné búrky sprevádzané krupobitím. Niektoré krúpy dosahovali veľkosť aj 6 cm. 

Rozptýlené zrážky a búrky v Lombardii úradovali počas celého pondelka. Padali krúpy o veľkosti tenisových loptičiek a po nich prišiel dážď a silný vietor.

Ulice zostali úplne biele ako po poriadnej snehovej nádielke, v skutočnosti však išlo o niekoľko centimetrové krúpy. Krupobitie rozbíjalo okná a poškodilo karosérie mnohých áut v Rovato. Dážď v celej oblasti zmenil ulice na rieky.

 
 

Silné búrky zúrili v alpských oblastiach celý deň. Okrem Lombardska, kde boli najvýdatnejšie ráno, postihli aj horný Piemont a južné Trentino. 

Piemont zostal pod bielou prikrývkou

Silné búrky, ktoré zasiahli juhozápad Piemontu, priniesli vysoký úhrn zrážok a intenzívne krupobitie do okolia mesta Cuneo. To po nádielke krúpov zostalo doslova ako pod snehovou prikrývkou.

Aj keď je krupobitie veľkým problémom pre poľnohospodárov, ako hovoria miestni: „Pri veľkých suchách sú aj krúpy dobré.“

 

Zlé počasie úradovalo v severných oblastiach od ranných hodín. Silné búrky zasahli juhozápad Piemontu, západnú Ligúriu a Apeninský pás.  

Intenzívny dážď priniesol vysoký úhrn zrážok do Chiusa di Pesio (52 mm), Boves (47 mm), Costigliole Saluzzo (37 mm),  Saluzzo (33 mm), Roccaforte Mondovì (30 mm), Cabanne di Rezzoaglio (28 mm) a Poggio di Rovegno (21 mm).

Výčíňanie počasie v Piemonte sprevádzané lejakmi, krupobitím a silným vetrom trvalo aj počas nočných hodín. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd