Do Ruska zavítala zima, a to zhurta. Teploty klesajú k -33 °C a všade samý sneh

Do Ruska zavítala zima, a to zhurta. Teploty klesajú k -33 °C a všade samý sneh
Veronika Salayová

Poriadna zima so všetkým, čo k pravej zime patrí, už dorazila do sibírskej časti Ruska. Teploty tu uprostred jesene klesajú naozaj nízko, a to až k pod hranicu -30 °C.

Zima dorazila na východnú Sibír s rozsiahlou snehovou pokrývkou a naozaj extrémnymi mínusmi vzhľadom na to, že je ešte len október.

Vo štvrtok ráno vo Verchojansku namerali teplotu až -33,2 °C, čo je jedna z najnižších teplôt v tejto sezóne na severnej pologuli. Chladnejšie ako tu je len vo vnútrozemí Grónska.

teplotné minimá vo švrtok
teplotné minimá vo štvrtok, zdroj: Ogimet/Idókép

 

 

Nad oblasťou sa usadila anticyklóna

Podľa údajov NOAA pokrýva snehová pokrývka v súčasnosti v Eurázii plochu 6,2 milióna štvorcových kilometrov, čo je o 1 milión štvorcových kilometrov viac ako v tomto období minulého roka.

snehová pokrývka na Ďalekom východe
snehová pokrývka na Ďalekom východe, zdroj: NOAA

Prevažnú väčšinu tejto snehovej pokrývky tvorí územie ruskej Sibíri. Zasnežený povrch efektívnejšie odráža slnečné lúče, čo vedie k silnému ochladeniu.

V dôsledku nahromadeného studeného vzduchu sa už vytvorila rozsiahla sibírska anticyklóna, ktorá sa tu dobre udržuje a pravdepodobne sa udrží aj dlhší čas. 

 

Mesto Verchojansk leží v extrémne studenej oblasti a v roku 1892 tu bola nameraná teplota -67,8 °C. V najchladnejších mesiacoch v tomto malom ruskom meste s približne 1 200 obyvateľmi klesajú teploty pod -50 °C a v lete vystupujú nad +30 °C, čo je extrémny rozsah teplôt − až 80 °C.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd