Do rána nám poriadne prituhlo: Teplota na niektorých miestach klesla k -5 °C

Do rána nám poriadne prituhlo: Teplota na niektorých miestach klesla k -5 °C
Ema Bazhaykin

Októbrové počasie sa nesie v duchu príjemných slnečných dní, ale aj mrazivých nocí. Teploty tejto noci noci klesli poriadne nízko a za všetko môže tlaková níž z Ruska.

Počasie v týchto dňoch ukazuje svoju pravú jesennú tvár – cez deň nás teší slnečnými lúčmi a gýčovou modrou oblohou, v noci už poriadne tuhne.

Počas uplynulej noci už na mnohých miestach Slovenska mrzlo tak, ako sa na toto ročné obdobie patrí – teploty klesli takmer k -5 °C.

Prichádza tlaková výš z Ruska

V týchto dňoch sa nad vnútrozemie Európy presúva rozsiahla tlaková výš, ktorej stred sa aktuálne nachádza nad Ruskom.

 

Tá sa bude presúvať späť do Ruska až počas budúceho víkendu, pred nami je teda niekoľko dní pod vplyvom tejto tlakovej výše, ktorá bude blokovať akýkoľvek front a postup tlakovej výše od západu až severozápadu.

Suchší vzduch, ktorý sa bude nad našou oblasťou nachádzať, v tomto ročnom období spôsobuje časté amplitúdy teplôt. To so sebou prináša stabilné, ale v noci aj veľmi chladné počasie

Počas dňa tak budú teploty stúpať nad hranicu +15 °C, v noci zas budú klesať aj pod nulu, v dolinách a v kotlinách aj k -5 °C.

 

Do rána bolo poriadne mrazivo

Mrazivú noc sme si užili už aj dnes v noci a v skorých ranných hodinách. Najnižšie teploty boli namerané k 7:00 h na stanici Červený Kláštor, kde teplota dosiahla minimum -4,8 °C.

Teploty na stanici Červený Kláštor 19. októbra
Teploty na stanici Červený Kláštor 19. októbra, zdroj: SHMÚ

Teploty klesli pod -4 °C aj v Podolínci (-4,4 °C), Švedlári (-4,2 °C) či Plaveči nad Popradom (-4,0 °C). Mínusové hodnoty však teplomery ukazovali aj na mnohých ďalších miestach nášho územia.

Dobrou správou je, že cez deň nás aj počas ďalších dní čaká stabilné slnečné počasie s teplotami, ktoré sa vyšplhajú na +10 až +17 °C.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Zajtra
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd