Do Európy mieri víchrica WOLFGANG. Zajtra udrie aj na Slovensko

Peter Minárik

Počas nadchádzajúcich hodín začne počasie v Európe ovplyvňovať rozsiahla tlaková níž. Tá sa bude pohybovať veľmi pomaly a počasie tak bude ovplyvňovať niekoľko nadchádzajúcich dní. Počasie ovplyvní aj naše územie a to už zajtra.

Viaceré krajiny Európy, vrátane Slovenska zasiahne čoskoro veľmi silný vietor. Z Atlantického oceánu sa totiž do Európy ženie hlboká tlaková níž, ktorá sa volá Aline, ale bola premenovaná nemeckými meteorológmi na Wolfgang.

Ten už zajtra prinesie veľmi veterné počasie do mnohých krajín Európy, a to vrátane Slovenska. Okrem vetra však prinesie konkrétne do našej oblasti aj ďalšie nezvyčajné počasie.

Víchrica udrie už ráno

Veterné počasie v Európe je už aktuálne, no zatiaľ len v Škótsku a v Dánsku, čo súvisí s menšou tlakovou nížou s menom Viktor. Nepriaznivejšie počasie je aj v Španielsku, kde zasa vystrájajú búrky.

Oveľa horšie počasie čaká náš kontinent v nadchádzajúcich hodinách, a to už od dnešnej noci, kedy sa stred tlakovej níže Wolfgang dostane nad Bretónsko.

Už zajtra ráno bude veľmi veterno na západnom pobreží Francúzska a na severe Španielska, kde budú poryvy vetra v exponovaných oblastiach dosahovať poryvy až cez 100 km/h.

Počas dňa sa však rozfúka aj vo vnútrozemí Španielska, Francúzska, Nemecka a aj v strednej Európe, kde poryvy vetra budú prekračovať rýchlosť 50-60 km/h a na pobreží Nemecka až cez 100 km/h. Takýto veľmi silný vietor môže vyvracať stromy, strhávať strechy, či elektrické vedenia a v pobrežných oblastiach bude spôsobovať vzdutie vodnej hladiny.

Na Slovensko udrie vietor v piatok na poludnie

Silný, juhozápadný vietor sa rozfúka aj na našom území, a to už krátko predpoludním. Zajtra na poludnie bude nárazový vietor dosahovať rýchlosť na horách a na juhozápade Slovenska až okolo 20 m/s.

V piatok popoludní vietor ešte zosilnie. Na západnom Slovensku by mohli poryvy vetra prekračovať rýchlosť až okolo 25 m/s. Najsilnejší vietor sa však očakáva na hrebeňoch hôr. Tu by mohli poryvy prekračovať rýchlosť až 30 m/s a v Tatrách až cez 40 m/s.

Silný, juhozápadný vietor tak bude na Slovensku fúkať od zajtrajšieho dopoludnia až do sobotňajšieho poludnia.

Čaká nás aj ďalší, nezvyčajný jav

Okrem silného vetra však zajtra na našom území pocítime aj niečo naozaj nezvyčajné.

Po okraji rozsiahlej tlakovej níže Wolfgang sa do našej oblasti zintenzívni príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu, a tak bude síce veterno, ale aj mimoriadne teplo.

Zajtrajšie teploty sa budú na našom území pohybovať od +17 až do +23 °C, no na západnom Slovensku bude ešte teplejšie a tu by sa mohli teploty dostať až k +25 °C a výnimočne by túto letnú hranicu mohli teploty aj pokoriť.

Takéto teploty na súčasnú ročnú dobu nie sú rozhodne bežné. V porovnaní s dlhodobým normálom budú zajtrajšie teploty až o 12 °C vyššie. Takéto vysoké teploty počas víkendu prinesú do našej oblasti aj búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd