Do Európy mieri nezvyčajne horúce počasie. Teploty budú v októbri stúpať k +35 °C

Do Európy mieri nezvyčajne horúce počasie. Teploty budú v októbri stúpať k +35 °C
Veronika Salayová

Dnes je síce 1. október, no počasie v západnej Európe skôr pripomína leto v plnom prúde ako jeseň. Do Európy opäť mieri horúci vzduch z Afriky, ktorý zdvihne teploty až k tropickej hranici +35 °C.

Najbližšie dni prinesú pre mnohé časti Európy veľmi vysoké až extrémne teploty. Nad západnú Európu sa totiž usadzuje tepelná kupola, ktorá prináša nezvyčajne silnú októbrovú vlnu horúčav. 

Čo je to tepelná kupola?

O tepelnej kupole hovoríme vtedy, keď sa na veľkej časti kontinentu nachádza rozsiahla oblasť vysokého tlaku. Zvyčajne tu zostáva niekoľko po sebe nasledujúcich dní alebo dokonca týždňov, ak je udalosť obzvlášť stabilná a extrémna.

Vlna horúčav spojená s tepelnou kupolou vytvára stabilné počasie a často suchú vzduchovú hmotu s minimálnymi možnosťami zrážok alebo dokonca aj oblačnosti. Dá sa to prirovnať napríklad ku pokrievke na hrnci − tepelná kupola ako pokrievka zadržuje pod sebou masu prehriateho vzduchu. 

Tepelná kupola je však aj veľmi nebezpečná, pretože je často zodpovedná za smrteľné vlny horúčav. 

Extrémne teplo v októbri

Práve takáto tepelná kupola sa v sobotu vytvárala na juhozápade Európy a dnes už budú stúpať teploty vysoko. Horúčavy zasiahnu najmä Španielsko, Portugalsko a Francúzsko, kde budú teploty stúpať až  k +35 °C, čo je na október veľmi vysoká hodnota. 

Následne sa kupola presunie trochu viac na sever a vysoké teploty sa tak budú začiatkom týždňa očakávať na celom území Francúzska, v Beneluxe, Nemecku a na juhu Spojeného kráľovstva. 

Celkovo sa predpokladá, že teploty v pondelok budú vo veľkej časti Európy výrazne vyššie ako normálne, pričom napríklad vo Francúzsku budú teploty až o 13 °C vyššie, ako je dlhodobý priemer. 

Anomálie teplôt. Zdroj: ECMWF
Anomálie teplôt. Zdroj: ECMWF

Táto tepelná kupola tak výrazne ovplyvní počasie aj na Slovensku, kde bude od pondelka opäť panovať nadpriemerne teplé počasie. Vývoj teplôt na nasledujúce dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd