Do Európy mieri prvá víchrica a letná búrka URSULA. Blíži sa jeseň?

Do Európy mieri prvá víchrica a letná búrka URSULA. Blíži sa jeseň?
Peter Minárik

Časť Európy čaká v nadchádzajúcich hodinách výrazné zhoršenie počasia v podobe prechodu pomerne hlbokej tlakovej níže, ktorá prinesie veľmi silný vietor a aj búrky. Znamená to blížiacu sa jeseň?

Počasie v Európe už v nadchádzajúcich hodinách ovplyvní pomerne hlboká tlaková níž, ktorá prinesie do časti Európy vlnu lejakov, búrok a silného nárazového vetra. Pôjde o prvú víchricu, ktorú britskí meteorológovia pomenovali ako Lilian, no v strednej Európe používame pre pomenovanie tlakových útvarov nemecké názvoslovie, ktoré tejto tlakovej níži dalo meno Ursula.

V nadchádzajúcich hodinách sa tak v médiách môžete stretnúť aj s menom Lilian, aj s menom Ursula. Počasie na Britských ostrovoch ovplyvní už o pár hodín.

na Britských ostrovoch bude vyčíňať Lilian
na Britských ostrovoch bude vyčíňať Lilian, zdroj: Met Office
 

 

 

Blíži sa jeseň?

Takéto hlboké tlakové níže postupujú z Atlantického oceánu do Európy väčšinou na jeseň a deje sa to predovšetkým v mesiacoch október až november. Je to spôsobené tým, že teplota vôd morí a oceánov je v tomto období najteplejšia a zároveň sa nad severnú pologuľu začína nasúvať chladnejší vzduch.

Na jeseň tak dochádza k výraznejšiemu odparovaniu vody a táto vlhkosť sa následne v atmosfére prejavuje vznikom hlbokých tlakových níží, ktoré zvyknú prinášať búrlivé, ale aj veterné počasie do Európy.

Jeseň je skutočne za dverami. Do konca meteorologického leta zostáva len 9 dní a počnúc 1. septembrom začína obdobie meteorologickej jesene. Na severozápade Európy sa však ochladzuje už teraz. Teploty na severozápade Európy by mali byť aj v nadchádzajúcich dňoch pod hranicou +20 °C a dokonca aj výrazne pod +20 °C. Maximá by sa tu mali pohybovať len od +10 do +15 °C. 

Jeseň tak skutočne do severozápadnej Európy prichádza, čím sa zvyšuje odparovanie vody a častejšia tvorba tlakových níži, ktoré prinesú dažde a veterné počasie. Našťastie my sa ešte obávať nemusíme.

Vietor dosiahne silu víchrice

Vietor začne zosilňovať už dnes v noci na juhu Írska a vo Walese. Zajtrajšie ráno bude na Britských ostrovoch veterné. Nárazy vetra by mohli presahovať rýchlosť až 100 km/h a to predovšetkým vo Walese a na severe Anglicka. Následne sa veterné počasie presunie na pobrežie Európy.

V piatok popoludní môže vietor na severe Francúzska, Belgicka, Holandska a Nemecka dosahovať nárazy cez 90 km/h. výnimočne až cez 110 km/h. Následne sa v piatok večer presunie nebezpečný vietor do Dánska, Švédska a do Nórska.

Čo sa týka našej oblasti a Slovenska, tak vietor v strednej Európe začne silnieť zajtra popoludní. Fúkať však bude najmä v Nemecku, kde môžu nárazy vetra presahovať rýchlosť 60 km/h, na severe Nemecka až 80 km/h.

 

Veterno bude aj v Čechách a na severozápade Poľska, ale tu by vietor nemal spôsobovať výraznejšie problémy. Na našom území prechod prvej víchrice cez Európu nepocítime a vietor bude slabý.

Okrem silného vetra hrozia v spomínaných krajinách aj výrazné zrážky, či búrky. Najnebezpečnejší však bude vietor, ktorý bude páchať materiálne škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
23 °C / 10 °C
Mária
Zajtra
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd