Do Álp mieria veľmi výdatné zrážky. Niekde budú povodne, inde napadne aj 70 cm snehu

Do Álp mieria veľmi výdatné zrážky. Niekde budú povodne, inde napadne aj 70 cm snehu
Veronika Salayová

Do oblasti Álp mieria veľmi výdatné zrážky. Tie od dnešného dňa prinesú obrovské množstvo vody, ktoré v závislosti od teploty prinesú hromadu snehu alebo spôsobia povodne. 

Na južnej strane Álp čaká mnohé oblasti upršaný zvyšok týždňa. Nad západnú Európu naďalej prúdi teplý a vlhký stredomorský vzduch, ktorý prináša na južné svahy Álp výraznú akumuláciu zrážok.

Najintenzívnejšia fáza lejakov má trvať od stredy do piatku a zasiahne najmä južné Švajčiarsko, časť Rakúska a severného Talianska. V nižších a stredných polohách bude veľmi výdatne pršať a od nadmorskej výšky okolo 2 000 m bude zas, naopak, veľmi výdatne snežiť.

Taliansko sa pripravuje na povodne

Do konca týždňa počítajú modely počasia celkovo s úhrnom 150 až 300 mm zrážok. Veľké množstvo zrážok môže najmä v druhej polovici týždňa zvýšiť riziko povodní na potokoch a riekach.

akumulovaný úhrn zrážok
akumulovaný úhrn zrážok, iMeteo

Talianski meteorológovia upozorňujú, že obľúbené jazero Maggiore a Lugano môže rapídne stúpnuť a zaplaviť okolité oblasti. 

 

Ako vidíme, zrážok bude viac než dosť. Paradoxom je, že presne pred rokom trpelo severné Taliansko extrémnym suchom a nedostatkom vody. 

V Alpách napadne až 70 cm nového snehu

Zrážky sa v dôsledku nízkych teplôt v alpských pohoriach budú meniť na snehové. V najvyšších pohoriach od nadmorskej výšky 2 000 m môže do soboty pribudnúť až do 70 cm snehu.

akumulovaný úhrn snehových zrážok
akumulovaný úhrn snehových zrážok, iMeteo

Okrem toho hrozia aj zosuvy pôdy v dôsledku vodou nasýtenej pôdy. Nepriaznivé počasie čaká najmä severné Taliansko, kde sa okrem prívalových zrážok očakávajú od dnešného dňa aj silné búrky s nebezpečnými sprievodnými javmi a zároveň aj ochladenie. 

 

Zrážky budú veľmi výdatné v Alpách, ale aj v talianskych regiónoch ako v hornom Piemonte, Lombardsku a Tridente. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd