Dni sa na Slovensku rýchlo skracujú. Každý deň „stratíme“ 4 minúty

Dni sa na Slovensku rýchlo skracujú. Každý deň „stratíme“ 4 minúty
Veronika Salayová

Dni sa na severnej pologuli skracujú od letného slnovratu, no s príchodom jesene je rozdiel čoraz markantnejší. Každý deň „stratíme“ približne 4 minúty z dňa za vidna. Noci sa tak predlžujú a tmavnú čoraz viac. 

Ako vieme, v období jesennej rovnodennosti sú dni za vidna a noci približne rovnako dlhé, a to 12 hodín. Následne sa dni za slnečného svetla skracujú čoraz viac a tmavé noci sa predlžujú.

Pokles denného svetla v súčasnosti napreduje najrýchlejším tempom v porovnaní s priebehom roka a viac si to uvedomujeme. V našej zemepisnej dĺžke sú to každý deň približne štyri minúty, ktoré sa „stratia“ v tme.

 

O mesiac bude tma už o hodinu skôr

Dnes napríklad vyšlo slnko v Bratislave o 6.43 h a slnko zapadne o 18.43 h. Zajtra však už nepôjde o rovnaké časy ako dnes, ale deň za vidna sa skráti o pár minút.

Zajtra v Bratislave vyjde slnko neskôr, a to o 6.44 h a zapadne o 18.40 h. Stratíme tak spolu 4 minúty oproti dnešnému dňu a ďalšie dni to bude podobne dlho.

Ako príklad si môžeme ešte uviesť Košice. Dnes v metropole východu vyšlo slnko už o 6.26 h a zapadne o 18.26 h. Zajtra to bude o 6.27 h a zapadne o 18.24 h. 

Napríklad o mesiac, teda na konci októbra, už bude slnko zapadať okolo 17.30 h, čiže takmer o hodinu skôr ako v týchto dňoch. 

Vstávame za tmy

Dni za svetla sa na severnej pologuli skracujú od letného slnovratu a budú sa až do zimného slnovratu. Po jesennej rovnodennosti sú však tieto rozdiely markantnejšie a viac si ich uvedomujeme, keďže mnohí z nás už vstávajú za tmy a poobedia sú čoraz kratšie. 

 

Keďže zmena dĺžky dňa, samozrejme, závisí od zemepisnej šírky a dni sa skracujú rýchlejšie na severe ako na juhu. Aj toto je jedným z dôvodov, prečo bolo zavedené striedanie letného a zimného času.

Na konci októbra sa preto treba opäť naladiť na zimný čas. Jeho výhodou je, že si ráno v posteli pospíme dlhšie. Viac v tomto článku.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd