Dnes zasiahne Slovensko ďalšia vlna BÚROK. Čas, odkedy treba byť v strehu

Dnes zasiahne Slovensko ďalšia vlna BÚROK. Čas, odkedy treba byť v strehu
Peter Minárik

Dnes sa situácia zo včera zopakuje a v priebehu dňa nás zasiahne ďalšia vlna búrok. Prvá časť dňa bude ešte relatívne pokojná, no nepríjemná. Postupne sa však začne počasie zhoršovať a na našom území to opäť doslova „vybuchne“.

Slovensko má za sebou mimoriadne búrlivú sobotu, ktorá bola skutočne veľmi zaujímavá. Čo sa dalo včera predpovedať je to, že búrky hrozia celý deň a môžu sa vyskytnúť predovšetkým na strednom a východnom Slovensku, pričom večer sa búrky očakávajú najmä na západe. Predpovedať presný čas alebo lokalitu bolo nemožné.

Deje sa totiž to, že do našej oblasti sa zo Stredomoria dostáva veľmi teplý a vlhký vzduch, ktorý sa počas dňa vďaka slnečnému žiareniu prehrieva a labilizuje. Nad nami sa tak zvyšovalo množstvo dostupnej energie v atmosfére a stačila iskra, ktorá celú búrkovú situáciu rozbehne. Včera búrky na našom území doslova „vybuchovali“. Najintenzívnejšie búrky sa vyskytli na Honte a v oblasti Strážovských vrchov, kde spadli desiatky milimetrov zrážok.

 

Večer sa potvrdilo to, čo naznačovali aj numerické modely. Nad západným Slovenskom sa začali tvoriť jednotlivé vlny intenzívnych búrok, ktoré sa vyskytovali až do skorých ranných hodín.

Večerné a nočné búrky prerušili viaceré akcie na západnom Slovensku. Priniesli sériu bleskov, pričom za celý včerajší deň udrelo na našom území takmer 20 000 bleskov. Lokálne aj veľmi výdatne pršalo a prívalové zrážky spôsobili povodne, ako v západnej časti Bratislavy.

Dnes bude situácia veľmi podobná ako včera. Najskôr nás čaká pokojné, teplé, no dusné počasie a vo večerných a nočných hodinách udrú na našom území búrky.

Najskôr bude teplo a dusno

Po väčšinu dnešného dňa bude na našom území prevládať prevažne oblačné, postupne aj slnečné počasie. Nečakajú nás také tropické horúčavy, aké sme zažívali v uplynulých dňoch, ale stále bude veľmi teplo. Maximálne denné teploty by sa dnes mali dostať na úroveň okolo +33 °C.

Na pocit sa však pripravte, že bude teplo a v porovnaní s uplynulými dňami bude dnes najnepríjemnejšie. Vzduch nad Slovenskom by mal byť najvlhší a čaká nás až silné dusno. Ako vidieť na mape dusna, tak nepríjemne bude dnes na celom Slovensku, pričom najdusnejšie bude v Podunajskej a vo Východoslovenskej nížine.

dusné počasie sa dnes očakáva na celom území
dusné počasie sa dnes očakáva na celom území

Mal by sa teda opakovať včerajší scenár, kedy taktiež bolo najskôr nepríjemne dusno a teplo, vďaka čomu sa však vytvárali vhodné podmienky pre búrky. Prvé búrky sa môžu objaviť popoludní v oblasti hôr severného Slovenska, no to hlavné by malo prepuknúť večer.

 
 

V strehu buďte už popoludní

Lámať sa to začne od 15:00 h, kedy v oblasti Rakúska a západného Maďarska začnú vznikať intenzívne búrky, ktoré budú prinášať výdatný lejak. 

Po 17:00 h treba počítať s prvými búrkami v oblasti Bratislavského a Trnavského kraja. S pribúdajúcimi hodinami začne stúpať aj blesková aktivita. Jednotlivé búrkové vlny sa budú tvoriť v oblasti slovensko-rakúsko-maďarského pohraničia a postupovať budú od juhozápadu smerom k severovýchodu.

Najsilnejšie búrky očakávame večer a v noci na západnom Slovensku. Postupne by sa mali slabnúce búrky presúvať nad stredné Slovensko. Na východe je dnes riziko búrok najnižšie.

Dnešné búrky hrozia predovšetkým prívalovými zrážkami, ktoré môžu napáchať škody. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred nástrahami počasia vďaka poisteniu. Vyplňte nezáväzný formulár a vďaka nám teraz môžete získať zľavu na existujúce aj nové poistné zmluvy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd