Dnes večer to bude šialené. Sformuje sa rozsiahly búrkový systém

Peter Minárik

Európa zažíva horúce počasie, ktoré postihlo už aj naše územie, no dnes večer schladí západnú časť a zajtra aj naše územie studený front s rozsiahlymi búrkami. Budú sa formovať jednotlivé búrkové systémy.

Do Európy aktuálne prúdi od juhozápadu veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch, ktorý prináša mimoriadne vysoké teploty. Tie sa dnes na mnohých miestach strednej Európy dostali až nad hranicu +30 °C.

Zajtra bude ešte teplejšie a to pocítime aj na Slovensku. Teploty sa u nás dostanú až nad +35 °C.

V Európe sa však začína už teraz počasie kaziť. Od západu postupuje studený front, na ktorom sa tvoria vlny búrok a dnes večer sa sformuje prvý búrkový systém.

Dnes hrozí silný vietor a krúpy

Aktuálne je mimoriadne búrlivo vo Francúzsku a pozornosť sa sústreďuje nad východné Francúzsko, kde sa postupne jednotlivé búrkové bunky naviažu do línie a sformuje sa rozsiahly búrkový systém.

Tento búrkový systém bude vo večerných a v nočných hodinách postupovať naprieč Nemeckom, kde sa očakávajú veľmi nebezpečné sprievodné javy v podobe silného nárazového vetra s rýchlosťou až okolo 90 km/h a vyskytovať sa môžu aj väčšie krúpy.

Pred silnými búrkami platia vysoké výstrahy. Oficiálna nemecká stupnica má 4 stupne a dnes platí výstraha 3. stupňa. Podobne nebezpečne to vidí aj meteorologická služba Estofex.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex
 

Búrkový systém by v skorých ranných hodinách mal doraziť do Poľska a zasiahne aj okrajom Česko. Na našom území sa zatiaľ očakáva pokoj, no už zajtra sa dočkáme aj my.

V nedeľu večer zasiahne búrkový systém Slovensko

Zajtra nás čaká mimoriadne teplý deň, ktorý prinesie denné teploty od +30 až do +36 °C. Vzduch sa tak výrazne prehreje, labilizuje a v tomto vzduchu sa začnú popoludní tvoriť prvé búrky.

Intenzívne búrky sa najskôr očakávajú v Rakúsku, v Poľsku a v Českej republike. Z Česka budú búrky postupovať k nášmu územiu a postupne čaká nebezpečné počasie aj nás.

 

Na našom území to začne byť nebezpečné po 18:00. Predbežne to vyzerá, že západné Slovensko, vplyvom prítomnosti zádržnej vrstvy neobdrží intenzívne búrky a tie by sa na lineárnom systéme mali začať tvoriť na rozhraní západného a stredného Slovenska.

Búrkový systém sa bude presúvať smerom nad východné Slovensko. Aktuálne to tak vyzerá, že zajtra večer čakajú tie najnebezpečnejšie búrky stredné Slovensko. Situácia sa však vyvíja a všetko sa ešte môže zmeniť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Streda
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd