Zbystrite! Nadránom nás čaká SUPERSPLN aj čiastočné ZATMENIE Mesiaca

Zbystrite! Nadránom nás čaká SUPERSPLN aj čiastočné ZATMENIE Mesiaca
Veronika Salayová

Septembrový spln bude výnimočný. Nastáva totiž supermesiac a zároveň aj čiastočné zatmenie Mesiaca v jednom − a to všetko už nadránom!  

V noci z utorka na stredu nás čaká zvláštny spln. V stredu nadránom sa Mesiac sčasti ponorí do zemského tieňa a nastane čiastočné zatmenie Mesiaca. Naposledy sme takýto úkaz mohli sledovať u nás vlani 28. októbra.

Zároveň je však tento septembrový spln aj supermesiacom, takže o to zaujímavejšie bude pozorovanie tohto astronomického javu na nočnej oblohe. Spln nastáva nadránom, teda v stredu o 4:34 h a spolu s ním prebehne aj čiastočné zatmenie Mesiaca.

Ako pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca?

Všetci tí, ktorí sa teda ráno privstanú, môžu byť svedkami čiastočného zatmenia supermesiaca. Prvé zmeny pri pozorovaní Mesiaca bude možné badať o už 2.40 h, kedy bude čiastočné zatmenia na našom území začínať.

 

Na oblohe s pribúdajúcimi minútami uvidíme, že Mesiac bude mať akoby ľavý horný okraj tmavší a bude to pôsobiť, akoby bol zahalený v dyme. Stemnenie bude následne stále viac a viac zvýrazňovať. 

Viditeľné zatmenie Mesiaca začne o 4:13 h, maximum nastane 4:44 h a skončí 5:15 h. Približne o 4.13 h vstúpi mesačný disk do plného zemského tieňa a začne samotná fáza čiastočného zatmenia, dobre viditeľná voľným okom aj z nášho územia.

maximálna fáza zatmenia Mesiaca 18. septembra 2024
maximálna fáza zatmenia Mesiaca 18. septembra 2024, zdroj: timeanddate.com


 Jeho maximálna fáza nastane v dobre zapamätateľný čas – o 4.44 h, kedy bude tieňom zakrytých približne 9 % priemeru mesačného disku. Čiastočné zatmenie potrvá 1 hodinu 3 minúty.

Kedy nastáva supermesiac?

Supermesiac nastáva, keď je Mesiac v splne blízko perigea, čo je bod na jeho obežnej dráhe najbližšie k Zemi, čo sa práve deje. Len necelých 11 hodín po maxime zatmenia sa Mesiac ocitne najbližšie k Zemi, a to vo vzdialenosti 357 283 kilometrov.

Priemerná vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom je približne 384 400 km, no počas supermesiaca sa táto vzdialenosť zmenšuje, keďže Mesiac obieha okolo Zeme po elipsovitej dráhe. 

Ak nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi v rámci svojej elipsovitej dráhy, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti v priemere o 30 % jasnejšie.

 

To, že je Mesiac naozaj veľký, sa nám môže zdať najmä pri východe alebo pri západe, keď je Mesiac nízko nad obzorom. Vtedy sa naozaj javí ako obrí Mesiac.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd