Dnes udrú silné búrky. Sprevádzať ich budú lejaky, krúpy, silný vietor či tornáda

Dnes udrú silné búrky. Sprevádzať ich budú lejaky, krúpy, silný vietor či tornáda
Dominik Cenkner

Na Slovensku prevláda veľmi teplé počasie. Situácia v Európe je však iná. Postupuje ňou totiž studený front, ktorý do viacerých krajín prináša silné búrky. Tie udrú aj dnes, pričom sprevádzané budú nebezpečnými javmi.

Slovensko zasiahla vlna horúčav. Teploty sa šplhajú k +35 °C.

Horúco je aj v noci. Zaznamenali sme už aj prvú tropickú noc tohto roka.

Hovoríme o nej vtedy, keď teplota neklesne pod +20 °C. Stalo sa tak na Záhorí v noci z utorka na stredu.

 

Horúčavy vystriedali búrky

Ako sme už načrtli v úvode, situácia v Európe je o niečo odlišná. Už niekoľko dní ňou prechádza studený front.

Silné búrky už stihli urobiť škody v Nemecku, kde ohrozili aj futbalové Euro 2024. Oveľa tragickejšie skončilo vyčíňanie počasia v susednej Českej republike, kde po páde stromu prišla o život jedna osoba.

Silné búrky udrú aj dnes

Intenzívne búrky v Európe sa očakávajú aj v piatok. V platnosti je množstvo výstrah, informuje o nich aj predpovedná služba Estofex.

Extrémne silné búrky sa očakávajú v susednom Česku, Nemecku, Poľsku a na severe Talianska. Sprevádzané budú silným vetrom, lejakmi či veľkými krúpami.

Estofex dodáva, že na severe Talianska nie sú vylúčené ani silné tornáda. Situáciu budeme pozorne sledovať.

Predpokladaná intenzita piatkových búrok
Predpokladaná intenzita piatkových búrok, Estofex

Čo čaká Slovensko?

V priebehu dnešného dňa sa po zadnej strane tlakovej výše nad juhovýchodnou Európou od juhozápadu do našej oblasti prechodne obnoví prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu.

Prevládať tak bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. V horských oblastiach sa výnimočne vyskytnú prehánky. Bude veľmi teplo.

Maximálna denná teplota vystúpi od +29 °C do +34 °C. Chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami.

Očakáva sa bezvetrie alebo slabý, na juhozápade a postupne miestami aj inde prevažne južný vietor s rýchlosťou 3 až 7 m/s.

Očakávané piatkové maximálne denné teploty
Očakávané piatkové maximálne denné teploty, imeteo.sk

Numerický model ICON či slovenský Aladin odhadujú príchod búrok z Rakúska a z Moravy nad západné a severozápadné časti Slovenska už okolo 21:00 až 23:00 h. Detailnejšie numerické modely to však takto nevidia.

Tie očakávajú, že by búrky mohli nad naše územie doraziť až v sobotu ráno, prípadne počas popoludnia. Časová odchýlka je tak aktuálne až na úrovni okolo 12 hodín, čo je veľmi veľa.

 

Aj od presného načasovania bude závislá konečná sila a intenzita búrok. Zhoda však panuje v tom, že búrky na naše územie určite dorazia. O všetkom dôležitom vás tak budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd