Dnes si nezabudnite doma dáždniky. V dvoch krajoch budú zrážky výdatnejšie

Dnes si nezabudnite doma dáždniky. V dvoch krajoch budú zrážky výdatnejšie
Zuzana Macháčová

Tento týždeň sa začal nepríjemným upršaným počasím. Ani počas dnešného dňa nepríde k zmene, preto si nezabudnite doma dáždniky. V dvoch krajoch bude dnes pršať aj intenzívnejšie. 

Začiatok týždňa priniesol na Slovensko nepriaznivé a upršané počasie. Snežilo najmä vo vysokých polohách, ale nie tak výdatne ako v Alpách, kde nová snehová nádielka spôsobila obrovské problémy

Počasie sa u nás nezlepší ani dnes. Príčinou zamračeného a daždivého počasia je rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu s jedným stredom nad Nemeckom a druhým, ktorý sa prehlbuje na zvlnenom studenom fronte nad jadranskou oblasťou. Stred tejto tlakovej níže sa sa presunie z Jadranu nad Maďarsko, a tak budeme dáždniky potrebovať aj počas dnešného dňa. 

Teplotné maximá sa oproti pondelku výraznejšie nezmenia ani v dnes a zostanú v intervale od od +9 °C do +14 °C. Ako sme spomínali, s dažďom treba teda rátať aj počas dnešného dňa, pričom od nadmorskej výšky 1 700 m n. m. bude aj snežiť.

Výstraha 1. stupňa pred dažďom

Znepríjemňovať počasie bude aj vietor, ktorý bude fúkať spočiatku od východu až juhovýchodu do 25 km/h, ale počas dňa zoslabne. Na západe zmení smer na severozápadný a, naopak, zosilnie na 30 km/h. V nárazoch dosiahne až 60 km/h.

 

Do utorkového poludnia platí v Bratislavskom a Trnavskom kraji výstraha 1. stupňa pred výdatnými zrážkami. Lokálne sa očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 60 mm.

Počasie na utorok

Na západnom Slovensku bude utorok zamračený a na väčšine územia bude pršať. Teplota vystúpi od +9 °C do +13 °C. Rozfúka sa severozápadný vietor do 30 km/h.  

Aj Stredoslováci budú mať oblačné až zamračené počasie, na mnohých miestach s dažďom alebo prehánkami. Menej zrážok sa predpokladá dnes v Banskobystrickom kraji. Denná teplota vystúpi na +9 °C až +12 °C. Tu silný vietor fúkať nebude. 

Avšak zafúka na východe našej krajiny, kde má tiež z takmer zatiahnutej oblohy má na väčšine územia pršať alebo sa vyskytnú prehánky. Teplota sa bude pohybovať od +10 °C do +14 °C.

 


 Nepriaznivé zamračené a na mnohých miestach aj upršané počasie bude vládnuť aj na horách. Snežiť bude až od 1 700 m n. m. Vo výške 1 500 m bude okolo +2 °C. 

V minulosti 12. marec už prorokoval začiatok prác v záhradách. Vravelo sa, že na Gregora prvý bum do poľa. Ako vieme, priemerné teploty sú v súčasnosti oveľa vyššie ako kedysi a pranostiky zostávajú akýmsi obohatením skúseností ľudí z minulosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd