Dnes sa začne prudko ochladzovať. Vyťahujte svetre, začneme kúriť

Peter Minárik

Pozornosť sa sústreďuje na blížiaci sa dážď, avšak dnes sa začne aj prudko ochladzovať a to natoľko, že bude potrebné vytiahnuť bundy a svetre. V niektorých oblastiach Slovenska dokonca odštartuje vykurovacia sezóna.

Počasie v našej oblasti začína ovplyvňovať tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako ANETT. Táto tlaková níž sa prehlbuje nad severným Jadranom a v priebehu noci začala prinášať prvé zrážky do oblasti Álp.

Zrážky máme už za našimi hranicami a čoskoro začne dážď naberať na sile. Zrážky sa postupne rozšíria cez naše územie, no zatiaľ dážď výraznejšie komplikácie neprinesie. Problémy prídu až v priebehu víkendu, kedy dážď bude ešte výdatnejší a zároveň už bude pôda podmáčaná.

Okrem dažďa nás bude trápiť aj veľmi silný vietor a čaká nás aj prudké ochladenie, ktoré pocítime už dnes na západnom Slovensku. Ochladzovať sa bude ďalej a chladno bude na našom území niekoľko dní.

Teploty až o 20 °C nižšie ako minulý víkend

Ešte minulý víkend sme si užívali príjemné, slnečné teploty s tropickými teplotami až okolo +32 °C, na takéto teploty teraz musíme zabudnúť a v oblastiach, kde sme zaznamenávali ešte pred pár dňami tropické horúčavy sa ochladí aj o viac ako 20 °C a maximálne denné teploty sa nemusia dostať ani nad hranicu +10 °C.

 

Dnes sa maximálne denné teploty vyšplhajú na strednom a východnom Slovensku na +16 až +21 °C, ale na západnom Slovensku zaznamenáme maximá už len od +10 do +16 °C.

dnešné maximálne teploty
dnešné maximálne teploty

Zajtra sa ochladí ešte viac a na západnom Slovensku nemusia denné maximálne teploty vystúpiť nad +10 °C

očakávané maximálne teploty počas piatka
očakávané maximálne teploty počas piatka

V sobotu už bude chladno na celom našom území a maximálne teploty sa vyšplhajú pri daždivom počasí na +9 až +15 °C. Podobne chladno bude aj v nedeľu.

očakávané maximálne teploty počas soboty
očakávané maximálne teploty počas soboty

Začneme kúriť

Za nízkymi teplotami a výrazným ochladením môže prepad veľmi chladného vzduchu spoza polárneho kruhu. Tento studený vzduch prinesie do Álp také výrazné ochladenie, že od 1000 metrov bude snežiť a sneženie postupne budeme pozorovať aj na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier.

Pre chladné počasie bude nevyhnutné vytiahnuť svetre a mikiny. V mnohých regiónoch bude treba naviac potrebné kúriť. 

 
 

Vykurovacia sezóna sa na Slovensku oficiálne začína podľa vyhlášky Ministerstva hospodárstva SR, keď priemerná denná vonkajšia teplota klesne pod 13 °C počas dvoch po sebe nasledujúcich dní.

Je teda celkom isté, že túto podmienku prekonáme na mnohých miestach Slovenska. Pocit chladu naviac zintenzívni veľmi silný, severozápadný vietor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd