Začínajú sa najväčšie kresťanské sviatky, ktoré budú chladné. Kedy a kde začne snežiť?

Zuzana Macháčová

Na Slovensku od začiatku apríla prevláda veľmi chladné počasie so silnými nočnými mrazmi, ktoré poriadne potrápili aj ovocinárov. Aby toho nebolo málo, tak dnes, na Zelený štvrtok, sa na mnohých miestach nášho územia aj rozsneží. Kedy a kde začne padať sneh?

Premenlivosť jarného počasia je bežná, pretože vpády studeného arktického vzduchu sa vyskytujú aj v máji. Včera naše počasie riadila tlaková výš, ktorej okraj k nám zasahoval od severu.

Medzi tlakovou výšou a tlakovou nížou so stredom nad Čiernym morom k nám prúdil od severu studený arktický vzduch. Dnes v ňom postúpi od východu teplý front a po jeho prechode k nám začne prúdiť od východu teplejší vzduch. Dnešné teploty budú však podpriemerné a maximá dosiahnu od -1 °C až do +5 °C, na juhu sa oteplí do +11 °C. 

Dnes dorazí snehová nádielka

Zelený štvrtok bude dnes na niektorých miestach biely. Zrážky, ktoré dnes prídu od východu, budú spočiatku snehové, ale popoludní a k večeru sa na juhu zmiešajú s dažďom. Postupne by sa mali zrážky presúvať ďalej smerom na západ a sever, a v noci zo štvrtka na piatok začne miestami snežiť aj na strednom Slovensku.

Fúkať bude severný vietor od 35 km/h, na východe do 45 km/h a v nárazoch môže dosahovať až 60 km/h. 

V platnosti sú na dnes aj viaceré výstrahy. Na cestách si treba dávať pozor, pretože dnes najmä na juhu východného Slovenska sa budú tvoriť snehové jazyky či záveje, ale treba si dávať pozor aj na poľadovicu.

Sneženie na východe

Na západe Slovenska bude dnes najmenej oblačnosti. Očakáva sa polojasná až oblačná obloha. Prevládať bude veterné počasie a teplota vystúpi od +6 °C do +11 °C. 

Stred Slovenska čaká od rána oblačné počasie. Na severe sa vo viacerých miestach vyskytne sneženie. Teplota vystúpi do 0 °C do +10 °C. 

Východné Slovensko dnes čaká najviac oblačné počasie a na mnohých miestach tu začne aj snežiť. K večeru na juhu do výšky asi 300 m budú zrážky zmiešané. Na východe bude veľmi chladno a veterno, teplota sa bude pohybovať od +2 °C do +5 °C. 

Sneh aj na horách

Oblačnosť teplého frontu príde aj do hôr. Ak sa chystáte dnes na hory, tak urobte tak radšej dopoludnia, pretože popoludní a na večer začne na horách už snežiť.

Vo výške 1 500 m sa ochladí na -6 °C. Ďalší vývoj počasia počas nasledujúcich sviatočných dní sledujte TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd